Начало / Читателски дневник / Струва си да записваме цитати от прочетеното

Струва си да записваме цитати от прочетеното

Читателите на Лира.бг предложиха как да съхраняваме най-ценното
80007473_2529848133737754_8358391754021404672_n

Попитахме ви дали си записвате цитати от книгите, които четете – и получихме наистина пъстра палитра от отговори! А идеята за тази тема дойде от носталгията по времената, в които старателно си водехме записки – подчертавахме и оцветявахме с флумастер. Така се раждаха истински книги на мъдростта, но написани на ръка. Ако сте на средна възраст или малко повече, със сигурност имате някой тефтер, забравен по рафтовете вкъщи.

Днес живеем във времето на цитатите, които ни заливат отвсякъде, и сякаш малко сме преситени от подобни мъдрости… Поне така си мислехме, защото вашите отговори по темата ни убедиха, че казаните на място думи винаги са силни и си струва да ги съхраняваме. Сменил се е обаче начинът, защото в наши дни техниката също помага да пазим казаното в книгите. Един ги снима, друг просто запаметява постове във фейсбук… най-важно е желанието да научаваме нещо ново, пък и да откриваме бисерите на любимите си автори.

Ето обаче няколко мнения за това дали е важно да си записваме цитати – пък и как да го правим. Събрани са от страничката ни във фейсбук… просто от вас, нашите читатели.

78882274_2523345057721395_2316262651413397504_o

Христина Чопарова: „Маркирам местата на цитатите в книгите с лепящи цветни лентички. Идеята да мога да се връщам при необходимост към тях, не и за да правя колекция от извадки.”

Любомир Бумбаров: „Понякога ми се е искало цялата книга да препиша!”

Кремена Колева: „О, да. Имам си няколко тетрадки у нас с такива цитати. Мога да издам сборник „Събрани извлечения“. Ето един: „… когато избираш, нещо или някой остава неизбран, една пътека изчезва завинаги, неизследвана.“ („Танцът на невъзможните мечти“, Сара Оклър)

Кремена Кръстева: „Щом някой цитат ми хареса, без значение дали книгата е на хартиен или електронен носител, си го отмятам по най-удачният и съхраняващ начин (Bookmark, Notebook, листчета, отметки и пр.) Не съм обединила в тетрадка всичко, но може би трябва да го направя. Ще бъде интересно, да си ги чета от едно място. Според мен всеки си има свои „ценности“, които го докосват и оставят отпечатък в неговото съзнание, а дори някои стават част от речниковия му запас.“

Благовеста Катевска: „Някога записвах. Сега снимам с телефона. Имам си специална папка в Драйва.”

Коментарите събра Краси Проданов

Прочетете още

c4b3b054-0c69-4089-aa74-dfd464bca122

Книгите на февруари – и тъжните истории имат щастлив край

Ето ги задължителните за този месец заглавия Месецът е превратен по отношение на зимата – …