Начало / Читателски дневник / Пет трилъра, които нямаме търпение да бъдат преведени

Пет трилъра, които нямаме търпение да бъдат преведени

Представяме ви световните хитове на пролетта в аванс

Това са все книги, които будят огромно любопитство и интерес. Авторите също си ги бива. Ако съвсем случайно са непознати за вас, има достатъчно материал да се убедите в качествата им. Проверете сами какво е излизало досега от тях на български, а ето какво да очакваме от новите книги…

A BOOK OF BONES на Джон Конъли

3

Битката на Чарли Паркър със злото по света продължава вече седемнайсета книга и новата звучи не по-малко вълнуващо от предните.

На самотен бряг в североизточна Англия, близо до мястото на изчезнала църква, е открито тялото на млада жена. На юг едно момиче е заровено под саксонската могила. На югоизток, в руините на манастир, се крие човешки череп.

И двете неща са приношение, призив.

А нещо в мрака е чуло повика.

Но идва друго: Паркър, ловецът, отмъстителят. От горите на Мейн до пустините по мексиканската граница, от каналите на Амстердам до улиците на Лондон, той ще открие онези, които биха захвърлили този свят в мрака.

Паркър не се страхува от злото.

Но злото се бои от него…

Междувременно можем да прочетем всички останали разследвания на Чарли Паркър, както и няколко други книги на Джон Конъли.

THE SCENT OF DEATH на Саймън Бекет

6

През април излиза шестото разследване на криминалния антрополог д-р Дейвид Хънтър.

Болница Св. Джуд стои празна. Бавно гние и мълчаливо чака да бъде съборена, а единствените посетители на огромната, потискаща сграда са отхвърлените от обществото, наркомани и дилъри. И тук е открит частично мумифициран труп. Хънтър не е сигурен откога тялото е скрито на тавана на болницата, но вижда достатъчно, за да знае, че е на млада жена. И че е била бременна.

Когато останките са взети за по-подробно изследване, подът се срутва, разкривайки скрита част от отделението. Зазидани вътре са три легла. Две от тях заети…

Какви други страшни тайни ще разкрие болница Св. Джуд? Местната общност е разтревожена и полицията се нуждае от отговори. Онова, което е било в началото предизвикателен, но редови случай, е на път да се превърне в страшен кошмар, поставящ в опасност живота на Дейвид Хънтър и хората около него.

Междувременно можем да прочетем предните пет книги на Саймън Бекет – всяка от тях със завладяваща атмосфера, изненадващи обрати и повече опасност, отколкото Дейвид Хънтър си е представял, избирайки професията си.

RUN AWAY на Харлан Коубън

2

Кое предпочитате – самостоятелните романи или поредиците на Харлан Коубън? Run Away е от първите и вече е на световния пазар.

Изгубил си дъщеря си. Тя е пристрастена към наркотици и приятелят ѝ е насилник. И е дала да се разбере, че не иска да бъде открита. Тогава, по чиста случайност, я виждаш да свири на китара в Сентръл Парк. Но не е момичето, което помниш. Тази жена живее на ръба, уплашена, очевидно в опасност. Не спираш да се замислиш. Отиваш при нея, молиш я да се прибере у дома. Тя бяга.

И ти правиш единственото нещо, на което е способен един родител: следваш я в мрачен и опасен свят, за който не си подозирал, че съществува. Преди да се усетиш, ти и семейството сте в смъртна опасност. И за да предпазиш дъщеря си от злодеите на този свят, трябва да се изправиш лице в лице с тях.

Седем поредни романа, дебютиращи като №1 сред бестселърите на „Ню Йорк Таймс“. Впечатляващ успех, откъдето и да го погледнем. Българските читатели също оценяват Харлан Коубън и разполагаме с немалък брой преведени заглавия.

THE NEVER GAME на Джефри Дивър

5

Американският автор вече може да се похвали с над трийсет романа и три сборника с разкази, най-популярни от които са книгите му за прикования към инвалидна количка криминолог Линкълн Райм. The Never Game поставя началото на поредица с нов интересен герой.

Млада жена изчезва в Силициевата долина и баща ѝ наема Колтър Шоу да я открие. Син на семейство сървайвалисти, Шоу е експерт по проследяването. Сега се прехранва като „търсач на възнаграждения“ – пътува из страната, за да помага да полицията да разрешава престъпления и на частни граждани да откриват изчезнали хора. Но наглед простото разследване бързо го запраща в сърцето на технологичния център на Америка и безмилостната индустрия на видеоигрите.

Когато отвличат друга жертва, следите сочат към игра с бурно минало. В нея играчът трябва да оцелее, след като бива изоставен в негостоприемна среда с пет случайни предмета. Дали някой не превръща играта в действителност?

Шоу се оказва забъркан в игра на котка и мишка, рискувайки собствения си живот, за да спаси жертвите, докато преследва похитителя и в Силициевата долина, и в тъмните кътчета на нета. Сблъсква се с ексцентрични дизайнери на игри, агресивни играчи и безмилостни технологични гиганти и скоро открива, че не е единственият ловец: някой върви по неговите следи и бързо го настига.

Междувременно можем да прочетем купища вече преведени книги на Джефри Дивър.

REDEMPTION на Дейвид Балдачи

4

 

И деца, и младежи могат да открият интересни заглавия от Дейвид Балдачи. Малко повече от месец след четвъртата книга от тийнейджърската фентъзи поредица за Вега Джейн, на англоезичния пазар ще се появи ново заглавие за Еймъс Декър, човекът с абсолютна памет.

Еймъс Декър е в родния си Бърлингтън, щата Охайо, заедно с партньора си от ФБР Алекс Джеймисън, когато го заговаря непознат мъж. Но името му е познато на Декър: Мерил Хокинс. Той е първия човек, когото е арестувал за убийство още като млад детектив. Макар че след десетилетие в затвора Хокинс е направо неразпознаваем и неизлечимо болен, едно не се е променило: той настоява, че не е извършил убийството. Възможно ли е Декър да е допуснал грешка? Когато започва да се рови в стария случай, детективът открива шокираща връзка с ново престъпление, което може да предотврати, стига да успее да подреди парчетата от пъзела достатъчно бързо…

Междувременно можем да прочетем предните четири случая на Декър, както и много други любопитни заглавия от Дейвид Балдачи.

Най-очакваните книги на пролетта представи Ася Михайлова
Авторът е книжар в софийската книжарница „Хеликон“ на пл. „Славейков“ 1

Прочетете още

OIP

Топ 10 на „Ню Йорк таймс” (4 септември – 10 септември)

Нов трилър от Карин Слотър – популярна и у нас авторка на бестеселъри в този …