Начало / Класации / 5 Дао книги за всеки ден

5 Дао книги за всеки ден

Виктория Алберт – „Хеликон-Витоша“

Това е една необикновена класация, която съдържа всички съставни части на балансирания живот – устойчив дух, здрава психика, ежедневна мъдрост, любопитна наука и мъничко надежда. Книгите са подходящи както за аскет, така и за светски човек, тъй като Дао предлага гъвкавост, то не приема нищо като абсолют, защото всичко в живота е променливо. Но от къде разбираме какви са принципите на Дао? Кои са изворите, от които черпим практически знания?

Dao1

„Дао дъ дзин“. Написана през VI век пр. Хр. и под формата на притчи, „Дао дъ Дзин“ е считана за основната книга на даоизма. Неслучайно Лао Дзъ структурира учението, използвайки притчи, вместо точно определена учебна програма. По това време се е считало, че предаването на примери чрез притча е по-лесно за запомняне, а ученикът може да се припознае във всяка ситуация, описана в книгата. Притчите ни разказват за трайната природа на Дао, за у-вей или не-правенето.

„Дао на успеха“. Поради простотата на предаване на даоизма, в съвремието също не е трудно да се следва „Пътят на съществуване“ (каквото означава в превод „дао дъ дзин“). Именно заради това можем да срещнем много книги с подобни заглавия, които фокусират вниманието върху конкретен аспект от живота. Чрез тази книга читателят-ученик успява да намери подходящ и лесен начин на трансформира живота си, защото тук е Дао-то на съвременния човек.

„Дао за всеки ден“. Това е една от най-приятните книги за даоизъм. Тук китайската мъдрост е описана по разбираем начин и ни уверява, че не е нужно да сме учили при истински даоист, за да приложим принципите в живота ни. Разбираме още, че Дао е метафора на самоконтрол, а пътешествието в Дао започва с осъзнаването кой е твоят личен център. Промените се извършват отвътре навън. В „Дао за всеки ден“ ще намерим илюстрирани думи, които носят определен заряд и сила. Подходяща е за всеки ден и може да се приеме като освежаваща доза Дао.

„Дао на водата“ от Алън Уотс. Държим книга, която събира в себе си подробно научно изследване на промените в китайския език. Може би ще се запиташ защо включвам подобна книга? Защото само когато научим тънкостите на езика, на словото, само тогава ще можем напълно да се впуснем в осъзнаването на духовното. В „Дао на водата“ ще разберем какво всъщност означават йероглифите в китайските езици и за какво са служили в миналото. А веднъж разбрали това, ще си обясним символа към всяка дао притча.

„Най-известните Дао притчи“. Един сборник с красиви притчи, които остават в мислите завинаги. Обобщението, до което стигаме в края на книгата е, че Дао търси лекотата на битието. Дао търси още спокойствието на духа, тъй като само когато сме спокойни можем да не-действаме; т. е. да останем извън света, макар и съществуващи в него.