Начало / Интервюта / Империята „Alibaba“: Как се става най-богатият китаец

Империята „Alibaba“: Как се става най-богатият китаец

12987067_530059653841233_2762730407078465411_n-701x394През 1980 г. един слабичък китайски тийнейджър се приближава към австралийски турист на име Дейвид Морли в южния китайски град Ханджоу с молбата да практикува с него говоримия си английски. Случайната среща се оказва от изключителна важност за Юн Ма, който по-късно става известен по цял свят като Джак Ма.
В „Alibaba: империята, която Джак Ма изгради“ (изд. „Локус“) Дънкан Кларк разглежда по какъв начин това ранно приятелство помага да подготви Ма за учредяването на най-голямата китайска компания за електронна търговия, „Alibaba Group Holding Co.”, две десетилетия по-късно. Ма усъвършенства английския си чрез години кореспонденция със семейство Морли; езиковото обучение проправя пътя за първото му пътуване до САЩ, където открива интернет и е вдъхновен да създаден интернет компания. Семейство Морли става толкова близко с пробивния млад мъж, че Кен Морли му помага да купи първия си апартамент. „Беше късмет − казва Кларк, − но Джак сам гради късмета си.“
Книгата на Дънкан Кларк запълва един пропуск в канона на високотехнологичната промишленост. Кларк е бивш инвестиционен банкер, който в момента управлява базираната в Пекин консултантска компания BDА. Книгата разглежда в по-широк аспект начините, по които предприемачеството се развива в държава, в която само няколко десетилетия по-рано частният бизнес е незаконен.

Ева Доу от „China Real Time” интервюира господин Кларк в Пекин. Следват извадки от интервюто:

206881_bЗащо решихте да напишете книга за Alibaba?
Има много интересни неща за Китай, които могат да бъдат открити през призмата на Alibaba. Не само историята на развитието на интернет пазара, но също и историята за предприемачеството в страната, по-конкретно възхода на Южен Китай – който аз считам за неговата предприемаческа част. Провинция Джъдзян, в която се намира централата на Alibaba, наистина е центърът – ако щете, дори Меката – на предприемачеството в Китай.
Какво прави Джак уникален сред лидерите в бизнеса?
Джак притежава умението да накара човек да се почувства сякаш говори лично на него, дори да е в зала заедно с още няколко хиляди души. Слушателите се чувстват въвлечени в историята.
Често, докато Джак говори, ми е интересно да се обърна и да разгледам хората, пред които говори той. Виждал съм закоравели инвеститори да плачат. Джак се изразява точно толкова добре на английски език, колкото и на китайски.
Паметна история от вашата книга се отнася до конференция на предприемачи от 1984 г., организирана от местната администрация на град Уънджоу от провинция Джъдзян, в която е роден господин Ма. Някои от поканените предприемачи отказватда присъстват, тъй като се опасяват да не бъдат арестувани. Някои от тях все пак отиват, но за всеки случай носят със себе си четките си за зъби, в случай че бъдат задържани. 1984 г. наистина не беше толкова отдавна. Как успява провинция Джъдзян да се превърне толкова бързо в център за частното предприемачество?
Уънджоу и Иу (друг град в провинция Джъдзян, който се превръща в търговски център) са места с много ниска производителност. Така че това равнище на апетит за поемане на рискове изглежда по-високо от всяко друго място. Това са най-смелите хора в Китай.
Спомням си огромна конференция през 2000 г., на която Джак беше организатор. Беше поканил губернатора и вицегубернатора на провинция Джъдзян. Говорих с вицегубернатора и я попитах: „Как се справяте с частния сектор в Джъдзян?“. Тя отвърна: „Не им се пречкаме“. Беше изключително освежаващо да чуя това.
Мисля, че фактът, че Джак е роден в провинция Джъдзян, вероятно е най-доброто, което е могло да му се случи. Той не е роден в богато семейство. Не е роден в семейство с привилегии. От стратегическа гледна точка обаче се намира на много добро място, за да се занимава с търговия.
Alibaba оцелява при пукането на дот-ком балона през 2000 г. едва една година след основаването си. Според някои оценките на стартъп компании в Китай отново създават балонен ефект. Има ли нов балон?
Първият дот-ком балон със сигурност е такъв, тъй като към онзи момент никоя от компаниите не печели пари. Днес разликата с тогава е, че понастоящем има компании, които печелят реални суми пари. Но инвеститорите наистина искат да преследват победителя. Ситуацията е „победителят печели почти всичко“. Поради това на някои места съществува изкушение да се прекалява със субсидиите или може би да се преувеличават.
Съществува възприятие, че тези компании представляват входа към развиващия се пазар на средната класа в Китай. Ако правителството на Китай може да създаде условията за продължаващо увеличение на този клас потребители, някои от тези компании ще наследят земята. Не всеки може да спечели обаче.
Вашата книга напомня за малкоизвестната история на ранното приятелство на Джак с австралийски приятел чрез кореспонденция Дейвид Морли и неговия баща – Кен Морли. Те са помогнали на Джак да научи английски език и дори да купи първия си апартамент. Дейвид Морли предоставя снимки на Джак от детството му за тази книга. Как успяхте да проследите семейството?
Започнах да звъня на различни хора с името Дейвид Морли в Австралия. В една част от Нови Южен Уелс намерих йога студио. Изпратих имейл на уебсайта и получих отговор: „Да, това съм аз. Как мога да помогна?“.
Кен Морли е комунист. Той е организатор на профсъюз и довежда семейството си в Китай през 1980 г., за да посети социалистическия рай. Иронията на тази ситуация – самият Кен казва, че може би е създал тази икона за капитализма, но това не е било неговото намерение. Обаче той много обича Джак.
Можете ли да споделите малко относно процеса на написването и събирането на материал за книгата? Как успяхте да се справите с всичко за една година?
Бях притеснен, че мога да изпусна момента, ако се забавя прекалено много с написването. След като сключих договора за книгата, се срещнах с приятели журналисти в Пекин и те ме попитаха: „Значи вземаш отпуск за следващите две или три години?“. Бях ужасен, когато разбрах, че една година наистина не е толкова много време.
Мислех си, че ще получа много информация от предишни биографии на Джак Ма на китайски език, но всъщност не се оказа така. Доста бързо разбрах, че трябва сам да се занимавам със събирането на материал (с помощта на сътрудници). След това обаче осъзнах, че всъщност разполагам с немалко ресурси. Един от тях се оказа моята съученичка от Morgan Stanley, която е първият инвеститор (в Alibaba) – Шърли Лин. Тя беше изключително полезна. До този момент не беше говорила особено много по темата. Бо Шао, създател на Eachnet (ранен конкурент на Alibaba), е мой приятел. Играем тенис заедно. Той продължава да ме побеждава редовно.

 

Прочетете още

S&S Exterior

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – …