Начало / Свят / „Подземната железница“ грабна и „Пулицър“

„Подземната железница“ грабна и „Пулицър“

COLSON WHITEHEADСлед като спечели множество други награди, литературният блокбъстър „Подземната железница“, който описва пътуването на млад мъж, избягал от робство с фантастична железница, спечели наградата „Пулицър“ за белетристика.

Сред досегашните отличия за автора Колсън Уайтхед е Националната награда за литература на САЩ, а режисьорът Бари Дженкинс работи върху филмовата адаптация на романа. „Заради интелигентното смесване на реализъм и алегория, които комбинират насилническата страна на робството и драмата на бягството в един мит, който се обръща директно към съвременна Америка“, се чете в мотивите на журито на „Пулицър“.

Най-престижната награда за журналистика и изкуства в САЩ беше обявена в сряда в Колумбийския университет в Ню Йорк.

Сценаристът Лин Нотидж получи втория си „Пулицър“ за драмата „Пот“, която представя на Бродуей борбата на заводски работници срещу съкращенията. Матю Дезмънт спечели наградата за нехудожествена литература за „Evicted: Poverty and Profit in the American City“ – книга за недостига на жилища и изселванията, а Хишам Матар грабна приза за биографията „The Return“, посветена на изчезналия му в Либия баща. „И дъхът стана въздух“ на Пол Каланити, която наскоро излезе на българския пазар и разказва за умиращ хирург, се състезаваше в същата категория. Наградата за поезия получи Тиехимба Джес.

Международен консорциум от 300 репортери, сред които и Алексения Димитрова от вестник „24 часа”, спечели наградата „Пулицър” за разследването „Панама пейпърс” за офшорните сметки на обществени личности, политици, бизнесмени. Голямата награда за журналистика в обществена полза беше спечелена от New York Daily News и ProPublica за разследване в нюйоркската полиция за прогонване на представители на различни малцинства от домовете им. „Ние не сме в период на отказ от журналистика, напротив, ние сме по средата на революция“, заяви по време на церемонията Майк Прайд от организационния комитет на наградите „Пулицър“.

Сред останалите наградени са разследване на фондацията на Тръмп за отказ от предоставяне на дарения, обещани по време на предизборната кампания, отразяване на пожара в нощен клуб в Оукланд, който отне живота на 36 души, както и още критика и разследвания по целия свят.

Прочетете още

MF-PULITZER-PRIZE-OFFPLAT

Наградите „Пулицър“ родиха парадокс

2023-а ще остане в историята на американските отличия За първи път всъщност приза за литература …