Начало / Свят / И на театрална сцена Хари Потър вече е класика

И на театрална сцена Хари Потър вече е класика

Героят на Джоан Роулинг е любим на няколко поколения тийнейджъри, но славата му продължава да расте. „Хари Потър” е добрият пример как една хубава книга може буквално да промени светогледа на читателите си. Много млади хора признават, че са започнали да четат точно заради поредицата, в която главен герой е момчето-магьосник.

landscape-1469457370-1-harry-potter-and-the-cursed-child-photo-credit-manuel-harlan

Театралните „Оскари” минаха под знака на Хари Потър

Става въпрос за наградите „Оливие”. Наречени са на големия Лорънс Оливие, един от най-великите актьори на миналия век, също така и театрален режисьор.

Съществуват от 1976 г., като името Лорънс Оливие носят от 1984-а. И ето сега един парадокс, който може само да ни радва.

„Матилда” на Роалд Дал печели седем статуетки

Театралният спектакъл е създаден през 2011 г. и получава голямото признание през 2012-а. Дотогава това е абсолютен рекорд за тези награди. И кой го подобрява? Отново книга, насочена към деца и тийнейджъри, дала основата на театрална постановка – ето го вече Хари Потър на сцената…

HP_MOS_DPS_FINAL

„Хари Потър и Прокълнатото дете” излезе преди месеци

Представлява сценария на постановката, в чието създаване освен Роулинг дейно участие взима и театралният режисьор Джон Тифани. За първи път на сцена „Хари Потър и прокълнатото дете” се появи миналия юли. Феновете на поредица смятат книгата за осмо официално продължение на сагата за младия вълшебник.

Сега Хари Потър пише история и на театралната сцена

От общо 11 номинации девет се превърнаха в статуетки. Престижната награда получи и Джейми Паркър, актьорът, който се превъплъти в порасналия вече Хари Потър. Роден е през 1979 г. На сцена се е появявал и като Хенри V, а пък в радиотеатъра гласът му е звучал в ролята на самия Хамлет.

Сред отличените е и 22-годишният Антъни Бойл, който е в ролята на сина на Драко Малфой, Скорпиус. Награда си заслужи всъщност и порасналата Хърмаяни Грейнджър – тук избухна големият скандал още при подготовката на „Хари Потър и Прокълнатото дете“ за сцена…

potter

Джон Тифани заложи на чернокожа Хърмаяни

Това силно смути почитателите на поредицата, които си представяха чаровната героиня всякак, но не и като млада жена от Свазиленд, Африка. Нома Думезвени обаче явно се справя с ролята си прекрасно, защото също има награда, както и самият режисьор Тифани. Общо девет статуетки напомнят, че хубавите книги могат да променят живота ни. Важното е да ги разгърнем навреме… Най-прекрасните мигове да четем, това са тийнейджърските години, когато запълваме света със собствените си разбирания. Сигурно заради това Хари Потър стана феномен – той разшири кръгозора на деца и тийнейджъри, обогати го… Ето че сега е легенда вече и на театрална сцена.

Прочетете още

HPBD_1320x678_WS_3

Хари Потър събира армия от магьосници днес

Излиза и нов алманах с пълна информация за серията Световният ден на книгите за Хари …