Начало / Свят / И на театрална сцена Хари Потър вече е класика

И на театрална сцена Хари Потър вече е класика

Героят на Джоан Роулинг е любим на няколко поколения тийнейджъри, но славата му продължава да расте. „Хари Потър” е добрият пример как една хубава книга може буквално да промени светогледа на читателите си. Много млади хора признават, че са започнали да четат точно заради поредицата, в която главен герой е момчето-магьосник.

landscape-1469457370-1-harry-potter-and-the-cursed-child-photo-credit-manuel-harlan

Театралните „Оскари” минаха под знака на Хари Потър

Става въпрос за наградите „Оливие”. Наречени са на големия Лорънс Оливие, един от най-великите актьори на миналия век, също така и театрален режисьор.

Съществуват от 1976 г., като името Лорънс Оливие носят от 1984-а. И ето сега един парадокс, който може само да ни радва.

„Матилда” на Роалд Дал печели седем статуетки

Театралният спектакъл е създаден през 2011 г. и получава голямото признание през 2012-а. Дотогава това е абсолютен рекорд за тези награди. И кой го подобрява? Отново книга, насочена към деца и тийнейджъри, дала основата на театрална постановка – ето го вече Хари Потър на сцената…

HP_MOS_DPS_FINAL

„Хари Потър и Прокълнатото дете” излезе преди месеци

Представлява сценария на постановката, в чието създаване освен Роулинг дейно участие взима и театралният режисьор Джон Тифани. За първи път на сцена „Хари Потър и прокълнатото дете” се появи миналия юли. Феновете на поредица смятат книгата за осмо официално продължение на сагата за младия вълшебник.

Сега Хари Потър пише история и на театралната сцена

От общо 11 номинации девет се превърнаха в статуетки. Престижната награда получи и Джейми Паркър, актьорът, който се превъплъти в порасналия вече Хари Потър. Роден е през 1979 г. На сцена се е появявал и като Хенри V, а пък в радиотеатъра гласът му е звучал в ролята на самия Хамлет.

Сред отличените е и 22-годишният Антъни Бойл, който е в ролята на сина на Драко Малфой, Скорпиус. Награда си заслужи всъщност и порасналата Хърмаяни Грейнджър – тук избухна големият скандал още при подготовката на „Хари Потър и Прокълнатото дете“ за сцена…

potter

Джон Тифани заложи на чернокожа Хърмаяни

Това силно смути почитателите на поредицата, които си представяха чаровната героиня всякак, но не и като млада жена от Свазиленд, Африка. Нома Думезвени обаче явно се справя с ролята си прекрасно, защото също има награда, както и самият режисьор Тифани. Общо девет статуетки напомнят, че хубавите книги могат да променят живота ни. Важното е да ги разгърнем навреме… Най-прекрасните мигове да четем, това са тийнейджърските години, когато запълваме света със собствените си разбирания. Сигурно заради това Хари Потър стана феномен – той разшири кръгозора на деца и тийнейджъри, обогати го… Ето че сега е легенда вече и на театрална сцена.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

harry

„Хогуортс“ също мина на онлайн обучение

Училището от книгите за Хари Потър се пренесе в нов сайт В съзвучие със ситуацията …