Начало / Свят / Нейоми Клайн атакува Тръмп в най-новата си книга

Нейоми Клайн атакува Тръмп в най-новата си книга

8fe3db3f02428ccf30f593b3030a8d6eНейоми Клайн разкрива, че в книгата, върху която работи в момента, атакува администрацията на американския президент Доналд Тръмп, твърдейки, че той е дошъл на власт след корпоративен политически дебат и само възраждането на обществения активизъм може да противостои на политиката му.

„No Is Not Enough“ се очертава да е книгата, която канадката ще напише най-бързо. Клайн, която е уважаван политически мислител с все повече последователи от публикуването на първата й книга „Без лого“ през 1999 г. насам, твърди, че е започнала новия си труд преди два месеца и ще го публикува през юни. Клайн споделя, че ако обикновено отделя 5 години на проучване и писане на всяка нейна книга, сега смята, че е важно да извади на показ идеите си от последните 2 десетилетия на работа, които касаят и мандата на Тръмп: „Безпрецедентен брой хора се ангажират с обществена дейност и политика. Важно е да успеем да извърнем поглед от новините, които ни заливат, и да помислим как стигнахме до тук, какво можем да очакваме, могат ли нещата да се влошат, както и да помислим стратегически как може да настъпи подобрение“. Книгата, която ще излезе от печат на 13 юни, ще съдържа манифест, който според Клайн е вдъхновен от собственото й участие в активистки групи в последните години, включително работата й по-проект, който ще направи Канада напълно независима от изкопаеми горива. Работата й донесе на писателката наградата „Сидни“ за мир през ноември 2016 г.

Ключов мотиватор да напише книгата за Клайн се явява убеждението й, че Тръмп не е единично явление, а кулминация на процес, който тя нарича „деструктивен тренд“ и който включва появата на „спасители“ от всички сектори на политическия спектър, бизнеса и обществения живот, в това число Бил Гейтс и фондацията на Клинтън. „Опитвам се да извлека поуки от предишните си книги, за да разберем как можем приемаме за президент на САЩ човек, който е търговска марка с разклонения навсякъде, човек, чиято човешка идентичност не може да се разграничи от корпоративната“, казва Клайн и допълва: „Само когато не сме в състояние на панически регрес, можем да мислим стратегически“.

Последната й книга „Това променя всичко“, публикувана през 2014 г., разглежда причинно-следствената връзка между нерегулирания капитализъм и катастрофалните климатични промени. Клайн твърди, че новата й книга ще направи подобни връзки между тежките икономии, расизма, корпоративния свят, климатичните промени, цената на горивата и, разбира се, управлението на Доналд Тръмп. Освен че разглежда факторите, които доведоха до избора на Тръмп, тя предрича потенциални кризи и шокови състояния от бъдещето, които могат да бъдат очаквани по време на мандата на настоящия американски президент и назначената от него администрация. „Опасението ми е, че с влизането на толкова много хора в политиката, някои от които напълно нови за нея, ще се търси най-малкото общо кратно помежду им, което е, че всички ние не харесваме Тръмп. Единството е страхотно, но ако единственият ни обединител е анти-Тръмп нагласата, ще завършим там, където започнахме преди избора на този президент и при същите условия, довели до този избор. Нужен ни е по-дълбок анализ“, твърди Клайн.

Тя ще разгледа в книгата си ходовете на ключовите фигури около Тръмп и как те са се възползвали от кризи в миналото, независимо дали става дума за Майк Пенс или за Стивън Мнучин, които тя нарича „потресаващи капиталисти“, а цялата администрация на американския президент определя като „кабинет на разрушението“.

Прочетете още

donald-trump

Доналд Тръмп погна племенницата си за приходи от книга

Бившият президент заведе жалба срещу нея и „Ню Йорк Таймс” „Твърде много, никога достатъчно” излезе …