Начало / Читатели / Читателски дневник: Харуки Мураками препоръчва…

Читателски дневник: Харуки Мураками препоръчва…

n-murakami-a-20161101Харуки Мураками е сред 100-те най-влиятелни хора в света според класацията на сп. „Time” за 2015 г. Той често използва влиянието си, за да насочи хората към четенето на добри книги. След анализ на интервютата, които Мураками дава от началото на изключително успешната си писателска кариера, ето кои са и книгите, според сайта bookstr.com, които японецът най-често препоръчва:

1) „Замъкът”, Франц Кафка

„Замъкът” не е най-популярната книга на Кафка, но със сигурност е една от най-харесваните. Мураками твърди, че това е първата творба на Кафка, която прочита на 15 години и която го разтърсва неописуемо.

2) „Братя Карамазови”, Фьодор Достоевски

Мураками най-много се впечатлява от способността на Достоевски да развива и усъвършенства писателските си качества с времето, включително и в процеса на писане на „Братя Карамазови”: „…той става все по-добър, велик… Това е велик роман”.

3) „Спасителят в ръжта”, Дж. Д. Селинджър

Това е класически роман за мнозина, в това число и за Мураками. „Помня, че беше едновременно забавна и мрачна, силна история”, споделя писателят: „Сигурно съм бил разтърсен, когато я четох като млад”.

4) „Великият Гетсби”, Ф. С Фицджералд

Американската история е на върха на книжния пантеон на Мураками, който твърди, че това е любимата му книга: „През 20-те си години исках да я преведа, но не бях готов”.

5) Поредицата за Филип Марлоу от Реймънд Чандлър

Мураками не може да избере само една книга на Реймънд Чандлър – той препоръчва всичките. Детективските истории са класически и оказват голямо влияние върху автора като млад. „Филип Марлой е плод на фантазията на Чандлър, но за мен беше истински. Исках да живея неговия живот”, споделя Мураками.

Прочетете още

Der Schriftsteller Haruki Murakami am 07.11.2014 in Berlin.

Харуки Мураками стана радиоводещ

Световноизвестният японски писател Харуки Мураками бе водещ на специално радио шоу, в което пусна някои …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *