Начало / Автори / Книги с име на жена

Книги с име на жена

pexels-photoДнес всички специални думи са посветени на жените. Пожелаваме им любов, в тях да е пролет, да се събуждат от птича песен и да заспиват в нечия прегръдка. Дните им занапред да са светли и безоблачни.

Жените, разбира се, са едно и от най-големите вдъхновения в литературата. Познаваме безброй прекрасни дамски образи от книгите. Но в чест на 8 март решихме да си припомним няколко, за които свидетелстват още заглавията. Това са те – нашите любими книги, наречени на някоя жена.

„Ана Каренина” поразява със стила си

Романът на Толстой е известен като най-хубавата книга от ХІХ в., посветена на жена. Самият Достоевски казва за „Ана Каренина”, че представя прекрасен образ на душата на другия пол. Толстой стига в произведението си невероятна дълбочина. Пише силно, стилно и елегантно. Ненапразно в наши дни Ана Каренина е символ на любов, на отдаденост, на саможертва. Всичко това в името на дълбоката, понякога трагично завършваща любов.

1537702958-Jane-Austen-s-Emma-I-love-this-wallpaper-merlinlemons-what-do-you-like-club-12821219-1280-800

Много романтични женски образи създава Джейн Остин

Една от книгите си кръщава „Ема”. Попадаме в спокойна, сякаш идеална среда, далеч от шума и града. И се сблъскваме със самата Ема – богата и образована, но със самочувствие, граничещо с цинизъм. Всъщност „Ема” е роман за израстването на една жена. За осъзнаването на собствената й ранимост. За проглеждането, че любовта е най-важното в живота й.

Наричат „Ема” първият роман, посветен на интелектуалка. Показва ни героиня, която променя живота си. Финалът е неустоим – като във всички книги на Джейн Остин. Пълен с любов, с щастие.

„Консуело” показва новата жена

Жорж Санд пише книгата си в средата на ХІХ в. Образът, който ни предлага, обаче няма нищо общо с познатите дотогава схващания за жената. Нейната Консуело е бедна и невзрачна дъщеря на циганка. Само дето притежава разкошен глас. И именно той й помага да намери мястото си в живота.

„Консуело” е напредничав за времето си роман. Жорж Санд се вдъхновява за написването му от Лист, Шопен, Мицкевич. Има и съвсем реален прототип на главната героиня – певицата-композитор Полина Виардо. Интересното е, че тя е с испанско-френски произход, но лудо влюбена в руската култура. Дори превежда Тургенев на френски език.

Жорж Санд вплита историята й в своята „Консуело”. И показва как всяка жена притежава талант, който може да я доведе до истинското й място в живота. Също до истинската любов.

Успехът на „Консуело” води и до логичното му продължение. Към жената вече всички поглеждат различно…

60536_cr

„Шърли” е почти криминална история

Най-голямата Бронте пише „Шърли” в най-тежкия период от живота си – само за осем месеца умират първо брат й Брануел, а после и сестрите й Емили и Ан. Първоначално изоставя всяка дейност, но в опита си да се съвземе, решава да продължи работата по книгата. Посвещава „Шърли” на неволите на жената в обществото. Смятана за скандална писателка, Бронте тук е по-различна – спокойна и дълбока. Но темата е достатъчно провокативна за годините, в които живее… Пък и сюжетът заплита истински любовен триъгълник.

Сред най-красивите женски образи е Джени Герхард

Теодор Драйзър нарича с името й един от романите си. Описва съдбата на жена, посветила целия си живот на една романтична любов. Само че мъжът, когото тя обича, никога не й принадлежи.

Критиката е във възторг при появата на „Джени Герхард”. Не липсват и оценки от рода на „най-хубавият американски роман, който някога сме чели”…

Драйзър обича детайлите. Описва действията на героите си до най-малката подробност. Особения му стил се възприема трудно. Въпреки това неговата Джени си запазва място в галерията на най-любимите книжни образи на жени.

Йожени Гранде впечатлява с характера си

Героинята на Оноре дьо Балзак преживява бурна любов и трагично разочарование. Хубавото в книгата е, че учи как една жена може да живее по своите собствени правила, без да влиза в уговорки или зависимости. Също така, че истинските приятели винаги могат да те направят по-щастлив. И да изпълнят сърцето на всяка една жена.

Прочетете още

Toni Morrison's novels include Beloved, The Bluest Eye and Song of Solomon. She won the Nobel Prize for literature in 19

Златен медал за Тони Морисън

Писателката бе отличена от Американската академия за изкуство и слово Наградата е една от най-авторитетните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.