Начало / Автори / Книги с име на жена

Книги с име на жена

pexels-photoДнес всички специални думи са посветени на жените. Пожелаваме им любов, в тях да е пролет, да се събуждат от птича песен и да заспиват в нечия прегръдка. Дните им занапред да са светли и безоблачни.

Жените, разбира се, са едно и от най-големите вдъхновения в литературата. Познаваме безброй прекрасни дамски образи от книгите. Но в чест на 8 март решихме да си припомним няколко, за които свидетелстват още заглавията. Това са те – нашите любими книги, наречени на някоя жена.

„Ана Каренина” поразява със стила си

Романът на Толстой е известен като най-хубавата книга от ХІХ в., посветена на жена. Самият Достоевски казва за „Ана Каренина”, че представя прекрасен образ на душата на другия пол. Толстой стига в произведението си невероятна дълбочина. Пише силно, стилно и елегантно. Ненапразно в наши дни Ана Каренина е символ на любов, на отдаденост, на саможертва. Всичко това в името на дълбоката, понякога трагично завършваща любов.

1537702958-Jane-Austen-s-Emma-I-love-this-wallpaper-merlinlemons-what-do-you-like-club-12821219-1280-800

Много романтични женски образи създава Джейн Остин

Една от книгите си кръщава „Ема”. Попадаме в спокойна, сякаш идеална среда, далеч от шума и града. И се сблъскваме със самата Ема – богата и образована, но със самочувствие, граничещо с цинизъм. Всъщност „Ема” е роман за израстването на една жена. За осъзнаването на собствената й ранимост. За проглеждането, че любовта е най-важното в живота й.

Наричат „Ема” първият роман, посветен на интелектуалка. Показва ни героиня, която променя живота си. Финалът е неустоим – като във всички книги на Джейн Остин. Пълен с любов, с щастие.

„Консуело” показва новата жена

Жорж Санд пише книгата си в средата на ХІХ в. Образът, който ни предлага, обаче няма нищо общо с познатите дотогава схващания за жената. Нейната Консуело е бедна и невзрачна дъщеря на циганка. Само дето притежава разкошен глас. И именно той й помага да намери мястото си в живота.

„Консуело” е напредничав за времето си роман. Жорж Санд се вдъхновява за написването му от Лист, Шопен, Мицкевич. Има и съвсем реален прототип на главната героиня – певицата-композитор Полина Виардо. Интересното е, че тя е с испанско-френски произход, но лудо влюбена в руската култура. Дори превежда Тургенев на френски език.

Жорж Санд вплита историята й в своята „Консуело”. И показва как всяка жена притежава талант, който може да я доведе до истинското й място в живота. Също до истинската любов.

Успехът на „Консуело” води и до логичното му продължение. Към жената вече всички поглеждат различно…

60536_cr

„Шърли” е почти криминална история

Най-голямата Бронте пише „Шърли” в най-тежкия период от живота си – само за осем месеца умират първо брат й Брануел, а после и сестрите й Емили и Ан. Първоначално изоставя всяка дейност, но в опита си да се съвземе, решава да продължи работата по книгата. Посвещава „Шърли” на неволите на жената в обществото. Смятана за скандална писателка, Бронте тук е по-различна – спокойна и дълбока. Но темата е достатъчно провокативна за годините, в които живее… Пък и сюжетът заплита истински любовен триъгълник.

Сред най-красивите женски образи е Джени Герхард

Теодор Драйзър нарича с името й един от романите си. Описва съдбата на жена, посветила целия си живот на една романтична любов. Само че мъжът, когото тя обича, никога не й принадлежи.

Критиката е във възторг при появата на „Джени Герхард”. Не липсват и оценки от рода на „най-хубавият американски роман, който някога сме чели”…

Драйзър обича детайлите. Описва действията на героите си до най-малката подробност. Особения му стил се възприема трудно. Въпреки това неговата Джени си запазва място в галерията на най-любимите книжни образи на жени.

Йожени Гранде впечатлява с характера си

Героинята на Оноре дьо Балзак преживява бурна любов и трагично разочарование. Хубавото в книгата е, че учи как една жена може да живее по своите собствени правила, без да влиза в уговорки или зависимости. Също така, че истинските приятели винаги могат да те направят по-щастлив. И да изпълнят сърцето на всяка една жена.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

309703516_1388794361645620_3105415905704527710_n-300x300

Отиде си писателката Красимира Кубарелова

На 64 г. напусна земния ни свят варненката Краси Кубарелова, която пишеше сърцато за жените Тя е …