Начало / Интервюта / Пълни с енергия и с полезен опит 9 месеца

Пълни с енергия и с полезен опит 9 месеца

Десислава Николова е млада майка, която едновременно с отглеждането на своя син − Никола, се посвещава на една благородна кауза. Тя издава книгата „Щастлива и красива бременност като моята“, за да събере средства за  купуването на кувьози за недоносени бебета. Двамата със съпруга си работят в системата на МВР, и показват как волята и желанието да изградиш щастливо семейство в България са осъществими. Деси зарази с позитивизма си и нас, в Лира.бг. Затова я поканихме на „разпит“.

205380_bКога реши да напишеш тази книга, по време на бременността или след раждането?

Още по време на бременността започнах да пиша книгата, точно в същата последователност, както са главите в нея. Вече окончателно я довърших малко след раждането на Никола.

Книги или по-скоро личен опит те вдъхновиха за нея?

Вдъхновението дойде от леката ми бременност и приятелите, които се учудваха на моята активност, моята жизнерадост и строен външен вид. А в самата книга има изпробвани и доказани техники за по-добро качество на живот, заимствани от книги за личностно развитие. Точно тези техники в нашето семейство са станали навици. Абсолютно всеки ред в книгата е важно да бъде приложен на практика не само веднъж, а да влезе и остане в съзнанието като ценност, убеждение, движеща сила.

Когато разбра, че очакваш дете, промени ли начина си на живот или запази предишния?

Най-хубавото е, че не исках да променям начина си на живот по време на бременността и успях да запазя динамиката и пълноценното ежедневие, естествено според мойте разбирания, а именно – продължих да ходя на работа до последно, спортувах си до самия ден на раждането, излизах с приятели поне веднъж в седмицата, пазарувах, домакинствах, четях си книги… Пълни с енергия и с полезен опит 9 месеца, прекрасни за пренаталното възпитание на Никола. 13230759_10205360483483847_2086711398_o

Как понесе таткото твоята бременност, съществува мнението, че мъжете понякога повече драматизират ситуацията?

Дори не знам какво означава на практика тази дума – драматизира. Таткото е прекрасен човек, от който аз самата се уча. Толкова уравновесен, разбиращ, подкрепящ…да, да, така е, мъж-мечта – отговарям на мисления ви въпрос. Явно добре сме развили и двамата емоционалната си интелигентност. Радвам се, че има цяла глава за нея в книгата ми и семействата ще си подобрят взаимоотношенията със сигурност и то много лесно.

Може ли книгата ти да спести на жените честото ходене в болница?

Книгата е иновативен подход за намаляване на страшната статистика в България към момента, че всяка четвърта жена абортира и всяко 10-о дете се ражда недоносено. Тя има за цел да вдъхнови, успокои и мотивира бъдещите и настоящи родители с моя личен, положителен пример. А пък този пример е резултат от прилагането на лесни стъпки по отношение на хранене, физическа активност, емоции, страхове, лично щастие. Така че всеки безспорно ще открие много потенциал в себе си и сам ще подобри здравето си.

А твоят лекар насърчаваше ли те или имаше резерви спрямо активния начин, по който живееш?

12419353_10205240342678044_2085917626841908860_oАктивността си е много важна, още повече когато и самата бременност я позволява. В началото на бременността, за по-малко от седмица, рязко намалих динамиката в ежедневието си и това никак не ми хареса. Обсъдихме с наблюдаващия ме акушер-гинеколог какво би трябвало да правя като вече съм бременна, за да дам най-доброто на бебчето. Стигнахме до заключение, че всичко трябва да е съобразено с начина на живот до зачеването и е нормално, щом бременността позволява, да продължа по моя си начин. Което означава – мили бременни двойки, бременността не е болест, тя е чудо и благословия, наслаждавайте ù се, а пък за бебето това е част от основното възпитание на характера му.

Как се роди идеята за благотворителната кауза на книгата?

В осмия месец от бременността имах силно стягане на корема − това бяха контракции. Те са много притеснителни през осмия месец, защото детето още не е развито самò да оцелее, ако се роди. Този момент бързо го овладях с контрол на мислите и медикаменти за отпускане на мускулите. Именно тогава разбрах необходимостта на недоносено-родените бебета от здрави, нови, херметични кувьози, за да могат да си доразвият системите и да станат пълноценни човечета, а не инвалиди и то за цял живот. Осъзнавайки стойността на детското здраве и щастие, веднага се мобилизирах да допиша книгата и реших да е с кауза за кувьози. А от друга страна, искам да дам примера, че е важно да ценим това, което имаме и не е необходимо да сме потърпевши, за да помагаме.

Много публични личности също те подкрепиха. Как успя да ги убедиш?

Всъщност много лесно, след като премахнах ограничаващите убеждения, че с известните личности трудно ще се свържа и трудно биха откликнали на поканата на едно неизвестно име. Така е и във всички сфери на живота – сами си слагаме бариери, а много би ни се искало нещо по-различно, по-хубаво, по-голямо…

13225024_10205360489764004_1799648935_oПожелавам на читателите да разчупят границите, да озаптят егото си, да са отговорни за най-малките избори, които вземат всеки ден и да не забравят стъпките към сбъдване на мечтите.

  1. Мечтай 10 пъти повече, отколкото можеш да си представиш, че ще е реално да стане.

  2. Направи си план и почукай, където трябва, достатъчно настоятелно и завладяващо.

  3. Винаги вярвай в себе си и не се съмнявай дори за момент.

  4. Не спирай да действаш и да излизаш от зоната си на комфорт.

  5. Прави всичко с удоволствие.

Отговорни за живота, който имаме, сме самите ние, защото ние определяме гледната точка на случващото се. Така че всичко е в нашите ръце. Всяка мечта и цел може да бъде реалност, както леката ми бременност, лесното раждане и тази прекрасна книга, която е на път да се превърне в най-продавана по темата за бременността.

Разговора води Людмила Еленкова

Прочетете още

book-4-2

Четенето на глас и смехът помагат на бебето да порасне

И двете развиват доверието му, задълбочават връзката с родителите и му помагат да общува с …