Начало / България / В навечерието на Благовещение „Хеликон” зарадва читалището в Хитрино

В навечерието на Благовещение „Хеликон” зарадва читалището в Хитрино

IMG_0435

Климатиците вече са монтирани

През декември миналата година, след трагедията в шуменското село Хитрино, най-голямата българска верига книжарници „Хеликон” бе от първите, притекли се на помощ на местните хора. На всяка каса в 22-те книжарници бяха поставени специално обозначени кутии, в които всеки можеше да даде своята лепта за пострадалите ни сънародници. „Хеликон” заяви, че след края на кампанията ще  удвои сумата със свои средства.

И ето резултата: читателите и приятелите на „Хеликон” дариха 3200 лв., към които „Хеликон” добави още 3200 лв. След разговори с представители на общината и читалище „Пробуда 1929”  се реши с тези пари да се закупят и монтират 4 климатика за нуждите на читалището. То е създадено на 1 септември 1929 година от 24-има ентусиасти и общественици. Днес в читалището кипи разнообразна творческа дейност. В него има вокална, коледарска и детска театрална група, както и група за приложни изкуства. Най-яркото и отговорно мероприятие е етнофестивалът „Различни сме, но сме заедно“, на който се събират участници от цяла България. От 2016 г. тук се организират и обучения на директори, учители и читалищни дейци в различни модули на приложното изкуство, а също и конкурси и пленери. Книжният фонд на читалището наброява 13125 единици.

В навечерието на Благовещение благата вест за всички ценители на книгите в Хитрино е, че те ще могат да им се наслаждават в отоплена сграда. А през лятото – в охладена.  Така девизът на „Хеликон”, който тази година чества своя 25-годишен юбилей, „За книгите и хората” намери за пореден път своето житейско покритие.

 

 

 

 

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …