Начало / Любопитно / Гора от книги изникна насред Берлин

Гора от книги изникна насред Берлин

100_6653

Град, в който живеят книгите

Стволовете на няколко изсъхнали дървета сътворяват сигурно най-оригиналната свободна библиотека в германската столица. Разположени са пред уютна сладкарница в район „Пренцлауер Берг“. На няколко места дървесината е издълбана и така са оформени ефектни лавици. Самите рафтчета пък наподобяват прозорци – сякаш заставаш пред град, в който обаче живеят само книгите. От време на време някой берлинчанин оставя и запалена свещичка в подножието на библиотеката. Така магията вече е пълна.

Уличното съоръжение побира общо сто тома

Интересът към него е много голям, но въпреки това никога не остава празно. Местните жители са го възприели като своя гордост и с удоволствие попълват празните места с книги от собствените си библиотеки.

Най-запалените посетители на Берлинската книжна гора коментират, че тук винаги има богато разнообразие – да речем, от романи на историческа тематика, а също и много детски книги. Освен на немски, често се срещат и творби на английски.

Woman-Walks-Past-Bcherwald-Berlin

Съществува вече единайсета година

Хубавата идея се ражда в главите на активистите от местния буккросинг клуб. През 2006 г. те решават да изградят свободна библиотека, която да насърчава грамотността чрез вида си и да ни напомня, че зад всяка книга стои някое дърво. Първоначално плановете са обитаваните от книги дървета да останат в „Пренцлауер Берг” до 2008-а. Интересът обаче е толкова голям, че са там вече 11 година. За това време посетителите на Берлинската книжна гора са хиляди. А снималите се до нея туристи – от цял свят.

Прочетете още

unnamed

Сирийски бежанец създаде библиотека в Берлин

В един берлински апартамент се обединяват усилията на учени, писатели и издатели да създадат убежище …