Начало / Свят / Сирийски бежанец създаде библиотека в Берлин

Сирийски бежанец създаде библиотека в Берлин

unnamedВ един берлински апартамент се обединяват усилията на учени, писатели и издатели да създадат убежище на арабската култура в Германия, пише сайтът Bookkstr. Създател на идеята е сирийският студент по английска литература Мохамед Кайкони, който намира убежище именно в Германия след години на изгнаничество в Ливан и Турция. Той изоставя собствената си библиотека през 2013 г., когато му се налага да напусне дома си в Алепо. „Нямах нито една книга в себе си, но не спирах да мисля за обучението си, защото ми липсваше. Ужасно е да загубиш всичко, но не само пари и храна са нужни, съзнанието също има потребности. Всеки се нуждае от своята култура, от книгите си“, разказва Кайкони.

След като напуска Сирия, Мохамед прекарва години в Турция, Ливан, Гърция, преди да получи бежански статут в Германия. Докато тече този процес, той започнел да търси книги, за да се пребори със скуката. Оказало се, че да намериш книга на арабски в Германия никак не е лесно. Тази мисъл се загнездила в съзнанието на Мохамед и не изчезнала от там, дори след като спечелил стипендия и заминал да учи в Берлин.

Вече в Берлин, той започнал да реализира идеята си с първата крачка – намирането на пространство, в случая последният етаж на хотел, който се дава на семейства бежанци от Сирия и Иран. Сега там има дарени книги за политика, религия, история, изкуство и то не само на арабски, но и на немски и английски. „Библиотеката е за всички, тя е място за споделяне на култури. В Берлин идват много писатели, музиканти, творци и те имат нужда от такава сцена, за да представят работата си. Можем да се учим едни от други, не е нужно процесът да е едностранен. Ако има такова нещо като интеграция, то това е начинът – аз да се уча от теб и ти да се учиш от мен“, заявява още Мохамед.

Библиотеката вече е получила подкрепа от много литературни и културни групи и институции от Германия, Сирия и Йордания. Отворена е 4 дни в седмицата, а вечер се превръща в поле да изява на все повечето арабски автори, живеещи в Берлин.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

01

Домашната библиотека издава вкуса ни

Подредбата подсказва какви книги четем Точно предпочитаните от нас стилове оказват влияние дали лавиците са …