Начало / Свят / Сирийски бежанец създаде библиотека в Берлин

Сирийски бежанец създаде библиотека в Берлин

unnamedВ един берлински апартамент се обединяват усилията на учени, писатели и издатели да създадат убежище на арабската култура в Германия, пише сайтът Bookkstr. Създател на идеята е сирийският студент по английска литература Мохамед Кайкони, който намира убежище именно в Германия след години на изгнаничество в Ливан и Турция. Той изоставя собствената си библиотека през 2013 г., когато му се налага да напусне дома си в Алепо. „Нямах нито една книга в себе си, но не спирах да мисля за обучението си, защото ми липсваше. Ужасно е да загубиш всичко, но не само пари и храна са нужни, съзнанието също има потребности. Всеки се нуждае от своята култура, от книгите си“, разказва Кайкони.

След като напуска Сирия, Мохамед прекарва години в Турция, Ливан, Гърция, преди да получи бежански статут в Германия. Докато тече този процес, той започнел да търси книги, за да се пребори със скуката. Оказало се, че да намериш книга на арабски в Германия никак не е лесно. Тази мисъл се загнездила в съзнанието на Мохамед и не изчезнала от там, дори след като спечелил стипендия и заминал да учи в Берлин.

Вече в Берлин, той започнал да реализира идеята си с първата крачка – намирането на пространство, в случая последният етаж на хотел, който се дава на семейства бежанци от Сирия и Иран. Сега там има дарени книги за политика, религия, история, изкуство и то не само на арабски, но и на немски и английски. „Библиотеката е за всички, тя е място за споделяне на култури. В Берлин идват много писатели, музиканти, творци и те имат нужда от такава сцена, за да представят работата си. Можем да се учим едни от други, не е нужно процесът да е едностранен. Ако има такова нещо като интеграция, то това е начинът – аз да се уча от теб и ти да се учиш от мен“, заявява още Мохамед.

Библиотеката вече е получила подкрепа от много литературни и културни групи и институции от Германия, Сирия и Йордания. Отворена е 4 дни в седмицата, а вечер се превръща в поле да изява на все повечето арабски автори, живеещи в Берлин.

Прочетете още

Snimek-obrazovky-2023-06-27-v-8.07.33

Президентска библиотека отвори врати в Прага

Колекцията е стогодишна Библиотеката носи името на първия чехословашки президент – Т. Г. Масарик. Тя …