Начало / България / Поезиоматът рецитира вече в Шумен

Поезиоматът рецитира вече в Шумен

Едно чудо броди из страната ни от известно време – машина, която реди рими и радва всички, които обичат поезията

34837309_1933491913330667_3060077122233040896_o

Създаден е през 2010-а

При това парите за него идват от ентусиасти, видели идеята в интернет. Негов автор е един чех на име Ондржей Кобза. Машината за поезия толкова се харесва, че скоро след пражката премиера поезиоматът събужда интерес и в чужбина.

Миналата година стигна и до България

Със съдействието на Чешкия център го видяхме първо в София, а тази година странният уред беше вече и във Велико Търново. Машината „знае“ общо 20 стихотворения. Рецитира ги в оригинал и преведени на български. Изработена е от стомана, като има бутони, които служат за избор на някоя от творбите.

От днес поезиоматът е в Шумен

Разположен е пред централния вход на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“. Така официално градът поема щафетата и като поетичната столица на България! При това самото присъствие на устройството е наистина голяма чест за шуменци! Поезиомати звучат на малко места в света – Ню Йорк и Берлин, Брюксел и Лондон… Също Венеция и Брайтън… плюс Шумен.

short-edition-reading-header-1680x750

Съществува и автомат за приказки

Той пък се ражда във Франция – има го всъщност само в Гренобъл. Създаден е от местен издател, като самото устройство предлага интересна опция. Може да си изберете дали искате четиво за една, три или пет минути. След това ви го разпечатва на нещо, приличащо на дълга касова бележка. Но до последно остава тайна каква история ще получите…

Такива проекти показват, че колкото по-нестандартно гледаме на книгите и литературата, толкова по-грабващо е въздействието им. И толкова по-голям става апетитът да четем.

За поезиомата без рими разказа Краси Проданов
Снимки: Нощ на литературата и интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …