Начало / Свят / Откраднаха книги за над 2 милиона паунда

Откраднаха книги за над 2 милиона паунда

3934Като „необичаен” определят последния голям обир в Лондон – антикварни книги на стойност над 2 милиона паунда са били откраднати от склад в понеделник. Тримата нападатели са дезактивирали охранителната система, пробили са подсилени стъкла и са се спуснали от покрива по дълго въже. Плячката от над 160 тома включва копие на „За въртенето на небесните сфери” на Коперник от 1566 г., оценено на 215 000 паунда, както и творби на Галилео, Исак Нютон, Леонардо да Винчи и „Божествена комедия“ на Данте от 1569 г. Въпросът е къде са книгите сега и могат ли да бъдат продадени.

Според запознати, крадците ще се опитат бързо да пласират откраднатото и в момента търсят купувачи. Но колкото по-голяма публичност придобива престъплението, толкова по-трудно ще е това. За съжаление то води до второ, дори по-голямо престъпление – такива книги обикновено се разделят на части, за да могат да бъдат продадени, без купувачите им да могат да ги свържат с обира.

Властите отчитат, че кражбите на книги, ръкописи и карти от библиотеки и други колекции са във възход. Според проведена през 2015 г. в Британската библиотека конференция двете най-големи кражби от европейски библиотеки са били вътрешна работа. Но голямото предизвикателство пред световния пазар на редки книги, който се оценява на около 380 милиона паунда годишно, е лекотата, с която откраднатото впоследствие се пласира.

Според специалистите решението е откраднатите книги да се направят практически непродаваеми чрез разпространението на информацията за престъпния им произход. При това положение най-често книгите се появяват малко след обира или биват продавани за 5-10% от реалната си стойност. Възможно е да бъде изпратено и искане за откуп. Разследващите ще бъдат изключително активни в следващите дни и седмици.

Прочетете още

zibil42

Работник от чистотата дари редки книги

Чен Хуанвей ги събирал по време на работа 69-годишният днес Чен живее в провинция Съчуан. …