Начало / Читателски дневник / Книгите, които правят хоризонта ни по-широк

Книгите, които правят хоризонта ни по-широк

14-те заглавия може да прочетем и за една лятна ваканция

jennifer-parallel-text

Светът се съдържа точно в книгите, напомнят те. Изчитането им дава възможност да водим интересен разговор, но също и да открием съмишленици. Просто тези книги – и темите в тях, ще ни дадат онази основа, върху която самите ние да се развиваме. Може би сте чели много от тях или пък направо всичките. Но вижте кои са 14-те.

  1. Класика: 1984 от Джордж Оруел

Книга-предупреждение за това какво ще се случи с нас, ако контролът върху живота ни стане прекомерен. Писателят пише книгата си през 1948 г. Днес обаче си даваме сметка, че много от прогнозите му вече са се сбъднали. Една от най-тривиалните – следенето с камери навсякъде в общественото пространство.

  1. Златен фонд: „Да убиеш присмехулник” от Харпър Ли

Само за седмица романът на американската писателка се превръща в бестселър. Печели и „Пулицър” година след излизането си. Темите в него са особено важни за тогавашното общество – говорим за 60-те, но също толкова щекотливи и в наши дни. Защото примерно расизмът или пък основите на родителството и днес тревожат и карат да търсим справедливи отговори.

  1. Попкултура: „Хари Потър и философския камък” от Дж. К. Роулинг

С времето е доказано, че именно историите за Хари Потър са едни от най-обсъжданите заглавия тогава, когато се водят разговори за книги. Това е идеална отправна точка и за много по-сериозни теми и отношения. Съвременната култура е изградена донякъде върху поредицата на Дж. К. Роулинг. Затова е задължително все пак да започнете с нея отнякъде…

  1. Кратка история на света: „Властелинът на пръстените” от Дж. Р. Р. Толкин

Фантастичната история на Толкин съдържа невероятно много символика, в която може да разпознаем цели епохи от развитието на цивилизацията ни. По-важното обаче е това, че в книгата е отпечатана и вечната битка в нас – между доброто и злото. Безкрайни дебати предизвиква „Властелинът на пръстените” – затова е важна част и от нашата обща култура.

  1. История: „Дневникът на Ане Франк”

Тъжна и разтърсваща едновременно – истинската история на едно малко дете, което съзрява и умира за време, което дори и ние като тийнейджъри просто сме профукали. И до днес се водят дискусии дали едно дете е способно на такива зрели размишления. Тежка книга, която е задължителна за прочит.

  1. Наука: „Произход на видовете” от Чарлз Дарвин

Може и да ви изненада присъствието тук на нещо такова – но е факт, че теорията на Дарвин е основополагащ камък в голяма част от научните дисциплини днес. Дори заключенията на Дарвин да ви отблъскват, важно е да видим върху какви разбирания се гради светът.

  1. Космология: „Кратка история на времето” от Стивън Хокинг

Обикновено гледаме на фантастичните филми като на измислен сюжет. Но именно „Кратка история на времето” ни кара да променим възгледите си. Светът, към който повдига завесата ученият, изглежда безмерен във възможностите си… и наистина е такъв.

  1. Всичкология: „Кратка история на почти всичко” от Бил Брайсън

Абсурден и в същото време интересен – това е светът ни. Бил Брайсън, който всъщност не е учен, намира начин да ни поднесе цялото това чудо, в което живеем, в рамките на само една книга. Голямото му постижение е, че успява да говори за загадките и сериозно, и забавно. А пък постиженията на науката пречупва така, че да са разбираеми за всички.

3

  1. Стратегия: Изкуството на войната” от Сун Дзъ

Създадена преди 25 века, тази тънка книжка ни учи да имаме собствена стратегия – и да изградим живота си върху нея. Интересното е, че и днес заключенията на Сун Дзъ се преповтарят до безкрай в четива от най-различен калибър. Но тук са казани прямо и с усета на древните. Сигурно затова „Изкуството на войната” служи на спортисти, бизнесмени, философи… просто на всички.

  1. Любознание: „Дзен или изкуството да се поддържа мотоциклет” от Робърт М. Пърсиг

Знаменитата книга е написана през един златен период – 70-те на миналия век. Предлага едно пътешествие в живота и философията, при това насочено към самите нас. С други думи, книгата се превръща в лично посвещение. Ако стигнем до края ѝ, ще можем да продължим напред и в живота!

  1. Себепомощ: „Последната лекция” от Ранди Пауш

Горчива равносметка за това колко струва животът. Когато дойде време да теглим чертата, обикновено съзираме колко много от него сме пропуснали. Именно този момент иска да ни спести Ранди Пауш – и се хвърля, страница след страница, да ни помогне да изживеем хубавото сега, да сме щастливи и автентични.

  1. Изкуство: „Ромео и Жулиета” от Уилям Шекспир

Няма любовна история, която да не черпи от сюжета, създаден от големия бард. От друга страна, съвременното изкуство също използва сюжета масово. Затова е хубаво да надникнем в него, да се превърнем поне за ден в Ромео или Жулиета, както ги е виждал Шекспир. Тогава и отношението ни към любовта, към самия живот ще се промени.

  1. Технологии: „Стив Джобс” от Уолтър Айзъксън

Ето вече една модерна приказка, която обаче очертава посоката, в която ще се развива светът ни оттук-нататък. Биографията разкрива както мащабността в мисленето на Джобс, така и промяната в технологичния свят. Сякаш именно създателят на Apple е изпуснал духа от бутилката и вече всичко, което изживяваме в тази реалност, ще е необикновено.

  1. Психология: „Как да печелим приятели и да влияем на другите” от Дейл Карнеги

Книгата на Карнеги е новаторска за времето си – тя е нещо като наръчник как да се запознаваме, как да разговаряме, как да убеждаваме в правотата си останалите. Методът явно работи, но уникалното е, че и днес съветите на Карнеги са повече от актуални. А на всичко отгоре е лесна за прилагане, което я прави наистина безценна!

Lira.bg по материали от Business Insider

Прочетете още

stažený soubor

Април разказва сладки истории

Книги за откриватели и романтици ни носи месецът Четивата, към които посягаме през април, крият …