Начало / Свят / Осъдиха вандали да четат

Осъдиха вандали да четат

TORONTO, ONTARIO: MARCH 8, 2013 - at Toronto Jail in Toronto, Ontario, March 8, 2013. (Tyler Anderson/National Post) (For Toronto story by Megan O'Toole) //NATIONAL POST STAFF PHOTO

„Пурпурният цвят” на Алис Уокър, „Лов на вещици” на Артър Милър и „Ловецът на хвърчила” на Халед Хосейни са сред 35-те книги, които петима вандали трябва да прочетат, след като надраскаха историческата сграда на Афро-американското училище в Ашбърн, Вирджиния с расистки, антисемитски и обидни графити, съобщава в. „Гардиън“.

Според решението на съдията тийнейджърите трябва, освен да прочетат книгите, да изгледат 14 филма, да посетят два музея и да напишат курсова работа, изразяваща уважение към пола, расата и религията. Общественият обвинител Алекс Руеда обяснява решението с факта, че става дума за „глупави тийнейджъри”: „Никое от момчетата няма предишни провинения, никога не са се замесвали в неприятности. И е очевидно, че зад действията им не стоят расистки мотиви, а глупост и неразбиране на сериозността на това, което са направили”. Руеда е дъщеря на библиотекар и обяснява, че се надява присъдата да помогне както на тийнейджърите, така и на общността.

Момчетата са рисували свастики, динозаври и сексуални знаци, както и надписи „бяла мощ” и „кафява мощ” върху училището, открито през 1892 г. за децата на цветнокожите. Според обвинителя, тийнейджърите трябва да си научат урока, след като са твърдели, че сметнали училището за барака. Във всичките 35 книги присъстват теми като расизъм, равенство между половете, религия и война, а сред авторите са Леон Юрис, Хайм Поток, Та-Нехиси Коутс и Маргарет Атууд. Сред филмите са носителите на Оскар „12 години в робство” и „Линкълн”. Всеки месец младежите трябва да внасят или доклад върху една от книгите, или да заместят три книги с един филм. Те трябва да напишат и доклади за значението на свастиките и другите символи, както и да посетят музеите на Холокоста и на американската история, където да разгледат експозиция за затварянето на потомците на японци в САЩ в концентрационни лагери по време на Втората световна война. Според съдията, след една година момчетата ще уважават много повече пола, расата, религията и самите те ще отправят правилните послания към обществото.

Това не е първият случай, в който съдия използва списък за четене като наказание. Миналия септември италиански съд постанови 15-годишно момиче да прочете 30 книги за феминизма, за да „разбере щетите, нанесени й като жена” от участието й в проституираща група от непълнолетни. 35-годишен мъж, хванат да плаща на момичето за секс, беше осъден на 2 години затвор, но не и да чете книги.

Списък с книгите, присъдени в САЩ:

„Пурпурен цвят”, Алис Уокър

„Синът на Америка”, Ричард Райт

„Екзодус”, Леон Юрис

„Mitla 18”, Леон Юрис

„Trinity”, Леон Юрис

„My Name Is Asher Lev”, Чейм Поток

„The Chosen”, Чейм Поток

„Слънце изгрява”, Ърнест Хемингуей

„Нощта”, Ели Визел

„Лов на вещици”, Артър Милър

„Ловецът на хвърчила”, Халед Хосейни

„Хиляди сияйни слънца”, Халед Хосейни

„Things Falls Apart”, Чинуа Ачебе

„Историята на слугинята”, Маргарет Атууд

„Да убиеш присмехулник”, Харпър Ли

„I Know Why the Caged Bird Sings”, Мая Анджелоу

„Безсмъртната Хенриета Лакс”, Ребека Склут

„Caleb’s Crossing”, Джералдин Брукс

„Америка”, Т. К. Бойл

„Най-синьото око”, Тони Морисън

„A Hope in the Unseen”, Рон Сускинд

„Down These Mean Streets”, Пири Томас

„Черно момче”, Ричард Райт

„The Beautiful Struggle”, Та-Нехиси Коутс

„Айхман в Йерусалим”, Хана Аренд

„Подземната железница”, Колсън Уайтхед

„Да четеш Лолита в Техеран”, Азар Нафизи

„The Rape of Nanking”, Ирис Чанг

„Infidel”, Аян Хирси Али

„Откраднатият живот на сирака Юн До”, Адам Джонсън

„Слугинята”, Катрин Стокет

„Изстрадано приятелство”, Алън Пейтън

„Too Late the Phalarope”, Алън Пейтън

„A Dry White Season”, Андре Бринк

„Ghost Soldiers”, Хамптън Сайдс

Прочетете още

КНИЖАРЯТ Рали

Кошмари

Ралица Маркова, Хеликон Витоша В „Нощната къща“ от Ю Несбьо четиринайсетгодишният Ричард, аутсайдерът в училище, …