Начало / Без категория / Колекция от безценни книги се крие в „Бейнеке“

Колекция от безценни книги се крие в „Бейнеке“

Библиотеката съхранява редки издания, чиято стойност е огромна

fc120515fccolumbus-000

Стопанисваното от университета в Йейл учреждение е създадено през 1963-а на базата на дарение на семейство Бейнеке. Пак тогава е издигнато и хранилището за ценните книги, което е уникално в много отношения. Целта е да се осигурят добри условия за съхранение на издания, които притежават огромна стойност. В сбирката на библиотеката например е Гутенберговата библия или пък Ръкописът на Войнич. В момента в „Бейнеке“ се грижат за около 500 хил. тома, като хранилището е запълнено на около две трети.

Наред с книгите, и самата сграда на „Бейнеке“ е уникална. Тя има формата на куб, като вътре  е разположена стъклена кула на шест нива. В нея намират място най-редките издания, до които достъп имат само библиотекарите.

Прозорците също са повече от специални – изградени са от мраморно стъкло и главната им функция  е да задържат ярката слънчева светлина, която може да навреди на ценните ръкописи. Функционира и специална противопожарна система, работеща с комбинация от газове, които позволяват гасене на огън, без да бъдат унищожени книгите.

В момента в „Бейнеке“ се грижат за около 500 хил. тома, като хранилището е запълнено на две трети

50245451_836625306676900_7957016640619544576_n

Вратите на библиотеката са отворени за учени и студенти от Йейл, но всъщност и обикновени граждани могат да попаднат в този храм на книгите. Годишно „Бейнеке“ приема около 200 хил. посетители, като сред книгите, на които се възхищават, е и „Птиците на Америка” от Джон Джеймс Одюбон, смятана за една от най-скъпите на света. Организират се и изложби, като входът по правило е свободен.

„Бейнеке“ съхранява общо около милион документа, сред които има карти, фотографии, печатни материали и ръкописи. Интересно е и в съседната на библиотеката Градина на статуите, която потвърждава впечатлението, че човек е попаднал на наистина специално място.

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

c142532c1e

Почина Кольо Николов, който разнасяше колети и си пишеше с Рей Бредбъри

Авторът-емигрант почти отсъства от нашата литературна сцена Писателят напуска за първи път страната в годините …