Начало / Без категория / Колекция от безценни книги се крие в „Бейнеке“

Колекция от безценни книги се крие в „Бейнеке“

Библиотеката съхранява редки издания, чиято стойност е огромна

fc120515fccolumbus-000

Стопанисваното от университета в Йейл учреждение е създадено през 1963-а на базата на дарение на семейство Бейнеке. Пак тогава е издигнато и хранилището за ценните книги, което е уникално в много отношения. Целта е да се осигурят добри условия за съхранение на издания, които притежават огромна стойност. В сбирката на библиотеката например е Гутенберговата библия или пък Ръкописът на Войнич. В момента в „Бейнеке“ се грижат за около 500 хил. тома, като хранилището е запълнено на около две трети.

Наред с книгите, и самата сграда на „Бейнеке“ е уникална. Тя има формата на куб, като вътре  е разположена стъклена кула на шест нива. В нея намират място най-редките издания, до които достъп имат само библиотекарите.

Прозорците също са повече от специални – изградени са от мраморно стъкло и главната им функция  е да задържат ярката слънчева светлина, която може да навреди на ценните ръкописи. Функционира и специална противопожарна система, работеща с комбинация от газове, които позволяват гасене на огън, без да бъдат унищожени книгите.

В момента в „Бейнеке“ се грижат за около 500 хил. тома, като хранилището е запълнено на две трети

50245451_836625306676900_7957016640619544576_n

Вратите на библиотеката са отворени за учени и студенти от Йейл, но всъщност и обикновени граждани могат да попаднат в този храм на книгите. Годишно „Бейнеке“ приема около 200 хил. посетители, като сред книгите, на които се възхищават, е и „Птиците на Америка” от Джон Джеймс Одюбон, смятана за една от най-скъпите на света. Организират се и изложби, като входът по правило е свободен.

„Бейнеке“ съхранява общо около милион документа, сред които има карти, фотографии, печатни материали и ръкописи. Интересно е и в съседната на библиотеката Градина на статуите, която потвърждава впечатлението, че човек е попаднал на наистина специално място.

Лира.бг по материали от „Книжен континент“

Прочетете още

017_Paine_Video_Thumbnail

Памфлет на Томас Пейн е най-популярната книга сред американците

Писателят е майстор на корсети по занаят и журналист по професия „Здравият разум“ излиза преди …