Начало / Свят / И влюбените в книгите празнуват на 14 февруари

И влюбените в книгите празнуват на 14 февруари

16265615_10150764449564975_2672561024096577107_n

Денят за подаряване на книга съвпада с празника на Свети Валентин

Началото на тази хубава инициатива е положено през 2012 г. Подтекстът е повече от ясен – и книгите заслужават любовта ни.

През 2017-а е едва шестото му издание

Международният ден да подарим книга се отбелязва в много страни по света. Включват се например Франция и Австралия, Полша и Гърция, Великобритания и Македония, дори Нова Зеландия и Филипините.

Празникът цели да приближи книгите и до децата

Всеки влюбен може да избере книга на 14-и февруари и да я подари като специален жест за празника. Но международният ден да подарим книга има още една, повече от благородна мисия… Празникът цели да доближи книгите до децата. Фондацията, която стои зад идеята, споделя факти, над които да се замислим… Например това, че децата в развиващите се страни не притежават книги. И в държави, които са символ на просперитет, нещата често са тревожни. Счита се, че във Великобритания всяко трето дете също няма собствени книги.

Всяка книга означава повече детски смях

Денят да подарим книга насърчава да променим тревожната статистика. Организаторите му предлагат много начини да го сторим. Най-лесният е да дарим книга на собственото си дете. Може обаче да оставим детска книга в приемната на домашния лекар или при зъболекаря. Ако метеорологичните условия позволяват, да „забравим” шарено четиво на детската площадка край блока или в парка. После ще звучи повече детски смях.

Запалете искрата на любовта към книгите!

Международният ден да подарим книга е като празникът на Свети Валентин – на 14 февруари. Прекрасен повод е да запалим искрата на любовта – само че към книгите, в още някого. Наскоро из фейсбук вървеше подобна инициатива – да изпратиш книга на непознат. Ето че има и специален ден, в който може да опитаме да го направим – 14 февруари. Отпразнувайте го!

Прочетете още

kateřina

Св. Екатерина е закрилницата на библиотекарите

Навремето я смятали за една от най-образованите на своята епоха Любовта си към науките наследила …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.