Начало / Свят / 22 библиотеки, които всеки трябва да посети

22 библиотеки, които всеки трябва да посети

1lАко обичате книги, значи библиотеките са някои от най-важните сгради за вас. За да ви помогнем да им отдадете нужната почит, съставихме списък с някои от най-невероятните библиотеки на планетата – от скритата в дълбоки гори до тази с дизайн на слънчев часовник. Това са все места, които трябва да посетите, според сайта www.thisinsider.com. Някои от тях сме Ви представяли, но сме толкова впечатлени от тези светилища, чене виждаме нищо лошо отново да Ви ги покажем. Защо книгата и книжовността са святи и имат нужда от светилища. Светилища като тези:

Библиотека „Страхов”, Прага, Чехия

2l

Най-красивата библиотека в света е разположена в големи Клементиум комплекс в Прага. Тя има две зала – теологическа и философска, и двете построени в началото на 18 век и просто великолепни. В допълнение към десетките хиляди стари и редки ръкописи библиотеката притежава фантастични фрески на таваните и антични глобуси и статуи в помещенията. Сами по себе си те са монумент на познанието.

Градската библиотека на Щутгарт, Германия

3l

Построената като куб девететажна сграда заимства дизайна си от римския Пантеон. Целта е била да се създаде усещане за безкрайност в помещенията, затова са боядисани в чисто бяло. Единственият цвят с цялата сграда идва от книгите.

Кралската португалска библиотека в Рио де Жанейро, Бразилия

4l

Построената през 19 век великолепна сграда е дом на над 350 000 творби, както и на най-голямата колекция от португалски книги извън Португалия. Библиотеката впечатлява с архитектурата си, която се откроява на фона на популярния по време на построяването й готически-ренесансов стил. Помещенията са препълнени с книги, някои от които датиращи от 16 век. Тя е перфектното място за всеки, който обича да е заобиколен от красиви издания.

Библиотека „Джордж Пийбоди” в Балтимор, САЩ

5l

Библиотеката е създадена с финансовите средства на филантропа Джордж Пийбоди, който я построил в знак на благодарност към жителите на Балтимор за тяхната любезност и гостоприемство. Сградата е известна с архитектурата на интериора си, а петте й вътрешни метални балкона са изпълнени до тавана с книги. Стъкленият покрив осигурява сградата с естествена светлина.

Обществената библиотека в Ню Йорк, САЩ

6l

Библиотеката съхранява почти 53 милиона екземпляра и е третата по големина в света. Изключителната сграда е сред основните забележителности в града и е една от най-големите мраморни структури в САЩ в момента на построяването си. Основната читалня заема площ колкото две пресечки – дълга е 90 метра, широка 27 метра и е обзаведена с 42 дълги посетителски маси.

Кралската библиотека в Копенхаген, Дания

7l

Завършената през 1999 г. сграда, известна като „Черният диамант”, е построена като разширение на съществуващата национална библиотека на Дания. Библиотеката получава името си заради облицовката си от черен гранит и неправилните си ъгли. Суровата външност на сградата е в контраст с атриума, изработен изцяло от стъкло. Така вътрешното пространство се изпълва със светлина и изглежда, сякаш е под вода, което прави четенето божествено преживяване.

Обществената библиотека в Бостън, САЩ

8l

Библиотеката съхранява приблизително 23 милиона екземпляра, правейки я втората по големина в САЩ. Сградата е известна с невероятния си вътрешен двор, италианската си архитектура, входа и читалнята. Тя е кръстена на Джошуа Бейтс, който е първият й дарител. През 1852 г. той се съгласява да дари голяма сума за строителството при няколко условия: библиотеката да е символ на града и да бъде абсолютно безплатна за всеки.

Обществената библиотека в Канзас, САЩ

9l

Библиотеката се придържа към класиката – фасадата й представлява 22 книги, избрани от местната общност. Гърбовете им са високи над 7 метра и включват заглавия като „451 по Фаренхайт” на Рей Бредбъри и „Да убиеш присмехулник” на Харпър Ли.

Библиотека „Сър Дънкан Райс” в Абърдийн, Великобритания

10l

Това е новата библиотека на университета в града, сградата е със съвременен дизайн и спираловиден централен атриум. Сградата привлече внимание с множеството си енергоспестяващи решения. Спираловидният атриум осигурява светлина на всичките осем етажа, а покривът е оборудван с фотоволтаични панели.

Библиотека „Хосе Васконселос” в Мексико Сити, Мексико

11l

Библиотеката е построена от бетон и стъкло, лавиците изглеждат, сякаш кръжат във въздуха, а от централния таван виси скелет на кит. Библиотеката е кръстена на философа и политик Хосе Васконселос, който е важна фигура в културната история на Мексико и активен застъпник на четенето.

Библиотека „Лиюан” в Пекин, Китай

12l

Разположена в малко селце недалеч от Пекин, едноетажната сграда се слива със заобикалящата я гора. Сградата е построена от греди, дори външната й облицовка е от дървесина. Светлината вътре прониква през процепи между трупите. Макар и покрита с материал за огрев, сградата притежава интегрирана система за охлаждане, която привлича студен въздух от близкото езеро. Библиотеката е напълно екологично съобразна и изградена изцяло от рециклируеми материали. Освен това е много уютно местенце за четене.

Библиотеката с културен център във Венесла, Норвегия

13l

Библиотеката е изградена от серия от арки или „ребра”, които поддържат покрива, тъй като концепцията за дизайна й е заимствана от скелет на кит. Дизайнерите обясняват, че съчетават дървената ребрена конструкция с напълно осигурен технически интериор.

Обществената библиотека в Лоурънс, САЩ

14l

Преди градската библиотека представлява голям, сив бетонен блок, но през 2014 г. е преустроена с нов, модерен изглед. Сега представлява обществен център и включва много помещения за занимания, както и ливада за събирания на открито.

Библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке” в Ню Хейвън, САЩ

15l

Библиотеката е буквално архив на университета Йейл и е най-голямата сграда в света, посветена на съхраняването на редки книги и документи и е ориентирана около голям екран. Сградата е изключителна заради облицовката си от мрамор, гранит, бронз и стъклените си прозорци, които вкарват достатъчно светлина. Отвън сградата изглежда като една цялостна, солидна структура. А колекцията й включва Гутенбергова библия.

Британската библиотека в Лондон, Великобритания

16l

Това е най-голямата библиотека в света. Отвън не изглежда кой знае какво, но отвътре е изпълнена с книги във всеки ъгъл – над 170 милиона екземпляра и продължава да получава копие от всяка книга, отпечатана във Великобритания и Ирландия.

Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ

18l

Библиотеката е основана като личен подарък на Томас Джеферсън и съдържа притежаваните лично от него книги. След това еволюира до национална библиотека на САЩ. Сградата е в класически ренесансов стил, както и по-голяма част от града. Притежава втората по големина колекция в света с милиони от книги, карти, записи, фотографии и други архивни екземпляри.

Библиотеката в Адмонт, Австрия

19l

Разположена в подножието на Алпите, тази красива библиотека е втората по-големина в света, разположена в манастир. Основната й зала е в късен бароков стил и е конструирана през 1776 г., дълга е 70 метра и съхранява 200 000 заглавия. Таваните са изрисувани от Бартоломео Алтомонте и показват степените на човешкото познание до момента на Божественото откровение.

Библиотеката в Александрия, Египет

21l

Оригиналната Александрийска библиотека е основана през 3 век пр. Хр. и за времето си е една от най-значимите в света. При унищожаването й през 3 век сл. Хр. са загубени неизброимо количество ръкописи и творби. Новата Александрийска библиотека е открита през 2002 г. с почит към оригинала. Архитектурата й наподобява слънчев часовник и се накланя към Средиземно море.

Централната библиотека в Сиатъл, САЩ

22l

Откритата през 2004 г. сграда от стомана и стъкло в центъра на града е създадена с цел да преосмисли традиционната библиотека. Съвременната конструкция не е само пространство за книги, но и точка на достъп до всички медийни форми. Дизайнът съчетава футуристични линии с функционалностите на класическата библиотека. Интериорът е забележителен с големите си общи пространства и естествената светлина.

Библиотека „Умимирай” в Казанава, Япония

23l

Тази библиотека имитира дизайна на кутия за торта с големи странични прозорци, които осветяват вътрешното пространство. Библиотеката е създадена като спокойно пространство, а стените изобразяват гора от книги. Според архитектите, средата ще позволи на читателите да усетят радостта от четенето, докато са заобиколени от истински книжни съкровища, които електронните устройства не могат да изместят.

Библиотеката на колеж „Тринити” в Дъблин, Ирландия

24l

Библиотеката приютява най-голямата колекция от книги в Ирландия. Основната зала е дълга 70 метра и облицована с мрамор и тъмно дърво. При построяването си тя е имала плосък таван, но покривът е допълнително вдигнат, за да могат да се поберат повече книги.

Библиотека „Сейнт Женевиев” в Париж, Франция

25l

Библиотеката е основното място за изследвания и проучвания на студентите от Парижкия университет. Построена в средата на XIX век, тя е известна с металните си колони в основната читалня. Дори галерия МоМа описа библиотеката като „храм на знанието и място за съзерцание”.

Прочетете още

clever-visuals-iMwiPZNX3SI-unsplash

Книгите в опасност – забранените заглавия са все повече

Неправителствени организации налагат нови критерии Сдружения в САЩ поискаха общо 2571 заглавия да бъдат иззети …