Начало / Любопитно / 17 в 1 – книжните предизвикателства за 2017-а

17 в 1 – книжните предизвикателства за 2017-а

 

books-iconПовечето от нас се придържат към навиците си, особено когато става дума за четене, а и защо не? Но всяка нова година носи нови възможности да разширим читателските си хоризонти. Вероятно на 1 януари сме се чувствали много амбицирани, но днес, вече 25 януари ентусиазмът ни определено е спаднал. Ако случайно сте си поставили за цел да прочетете всички пиеси на Шекспир в оригинал, редакторите на сайта www.nudge-book.com ви съветват да се насочите към по-реалистичните планове. Запазвайки тази нагласа те представят 17 идеи, с които да захраните читателската си революция през годината:

  1. Излезте от зоната си на комфорт, каквото и да означава това за вас. Ако харесвате художествена литература, пробвайте нехудожествена; ако пък си падате по мистерии, разгърнете някое фентъзи. Не става дума и само за жанрове – каквато и да е тенденцията в четенето ви, нарушете я и пробвайте нещо различно.
  2. imagesПрочетете книга, която е издадена във важна за вас година – годината, в която сте се омъжили, родили сте първото или второто си дете, когато сте се дипломирали или сте изгубили важен човек. Това ще е приятно напомняне за отминалото време.
  3. Препрочетете книга от детството си. Вероятно от тогава е минало много време и ще ви е интересно да се разходите сред спомените си, както и да проверите издържала ли е книгата изпитанието на времето.
  4. Прочетете любимата книга на най-добрия си приятел, брат си, баща си, баба си или друг значим близък. Споделянето на книга с важен за вас човек може да е магическо преживяване.
  5. Изберете си книга за четене единствено по корицата.
  6. Прочетете или препрочетете първата книга на любим ваш автор. Има вероятност да сте го открили по-късно, а връщането към първата творба може да ви накара да го преоткриете или пък да установите, че писателското умение се развива с времето.
  7. Прочетете книга, която е по-стара от вас. Никой не обича да мисли за възрастта си, но прочитането на книга, писана преди раждането ви, ще ви накара да се почувствате по-млади.
  8. Прочетете книга от автор, който няма 30 години. Вероятно това ще ви накара да се почувствате по-възрастни, направо стари, както и да се замислите за грешките на младостта. Но може и просто да срещнете много талантливи млади писатели, които също няма да са вечно под 30-годишни.
  9. Прочетете книга от друга държава, независимо дали заради автора или защото обичате страната. Ако сте настроени авантюристично, забодете пръст в глобуса и така си изберете държавата.
  10. Прочетете книга за период, с който не сте запознат, а защо не и за бъдещето.
  11. Прочетете нещо от автор, който винаги сте искали да пробвате, но все не му е идвал редът. Всеки има поне едно такова име в списъка си, до което по някаква причина все не стигаме.
  12. Прочетете книга от автор, за когото не сте чували нищо, независимо дали е дебютно заглавие или просто непознат писател. Имате шанса да откриете нова литературна любов.
  13. Прочете книга от награждаван автор. Често ги пренебрегваме, мислейки, че те са част от масовия вкус, но всъщност така можем да открием първенец в личната си класация. Ако искате, можете да се разровите за награждаваните автори в предходни и дори по-далечни години.
  14. KijMLbExTПрочетете номинирана книга. Точно както с награждаваните, номинираните заглавия също често се пренебрегват. Така че изберете си награда и отворете списъка с номинациите за нея.
  15. Прочетете забранена книга. Има дълъг списък със заглавия, забранявани в различни моменти от историята, някои от които ще ви изненадат, но със сигурност ще ви предложат храна за размисъл днес.
  16. Прочетете книга, която сте избрали случайно. Това предизвикателство или ще ви удовлетвори, или ще ви разочарова напълно. Какво по-лошо от това?
  17. Прочетете книга, за която сте научили от списание, което следите. Ако редовно го четете и статиите му ви допадат, вероятността книгите, препоръчани в него, да са ви по вкуса, е много голяма.

Независимо дали ще изпълните само едно или всичките 17 предизвикателства, надяваме се да откриете книги, които ще ви харесат. А дори и да не стане така, помислете си – нашите предизвикателства са по-добри от всички други, които ви приканват да се откажете от сладкото или да започнете да тичате в парка. Алтернативата на книгата е винаги по-приятна.

Прочетете още

nepr

Непрочетените книги заемат все повече място у дома

Купуват се повече заглавия, но те остават за „по-добри времена“ А всъщност четенето е по-модерно от …