Начало / Свят / Толстой и Достоевски под въпрос в руските училища

Толстой и Достоевски под въпрос в руските училища

Смущаващо предизвикателното предложение идва от Руската академия на образованието. Лично президентът на тази институция Людмила Вербицкая смята, че от списъка със задължителни произведения може да отпадне както знаменитият роман „Война и мир”, така и някои от творбите на Достоевски.

6d08

Всеки трябва да прочете Библията

„Вместо тях в училищната програма е добре да има духовна литература – заявява Вербицкая. – Например всеки трябва да прочете Библията.”

Идеята на президента на Руската академия на образованието срещна остра критика. Против се изказаха писатели и артисти, но също така дори духовни лица.

Грешка ще е русначетата да не познават Толстой

„Война и мир” влиза в учебните програми за осми, девети, десети клас по целия свят”, коментира актьорът Василий Лановой. „Да не се изучава при нас, това е грешка”, добавя той.

Известният писател Виктор Ерофеев пък дава пример с царуването на Александър ІІІ. За да пребори революционните настроения, той разпоредил в енорийските училища да се набляга изключително на старогръцкия и латинския. „Крайният резултат – казва Ерофеев, – е, че така израсна поколението, което превърна Октомврийската революция във факт. Поради това не бива в никакъв случай православната култура да се превръща в нещо задължително. Това ще й даде облика на научния комунизъм, ако не и на нещо още по-лошо.”

11

И свещениците са смутени

Интересно е, че руското духовенството също не приема за чиста монета идеята Библията да замени Толстой и Достоевски в училищата. „Те са в основата на културата ни”, казва протойерей Михаил Дудко и добавя, че всичко трябва да се прави с много разум.

Свещеникът Петър Коломейцев е още по-краен: „Какви руснаци ще сме, ако не познаваме Толстой?”

И още един духовен наставник, казва се Димитрий Лин – той заявява, че е невъзможно да си представиш руския човек без Толстой или Достоевски, който според Лин е описал достоверно и руската душа, и борбата й с греха.

Много по-важно е децата да четат с любов

Марат-хазрат Арсланов, представител на Съвета на мюфтиите в Русия пък отбелязва, че класиците трябва да бъдат оставени на мира. Много по-важно е според него децата да бъдат научени да четат с любов.

Бурната обществена реакция принуди Руската академия на образованието да излезе със специално становище по случая. В него се казва, че председателят на академията е имал преди всичко предвид трудността, с която децата възприемат произведенията на двамата класици – Толстой и Достоевски. Людмила Вербицкая нямала предвид буквалната замяна на „Война и мир” да речем с Библията. Въпрос на дискусии е с какви духовни творби да бъде допълнена настоящата учебна програма.

dostoevskiy

Въпросът за класиците е болезнен и у нас

Споровете обикновено не водят доникъде и от тях се раждат само атрактивни послания. Но Марат-хазрат Арсланов го е казал най-точно – и важащо с пълна сила както за Русия, така и за нашата, българска действителност: „Нека оставим класиците на мира!”

Прочетете още

335082420_169616189181237_5226802402157427263_n

„Портите на Европа“ – книга за миналото и бъдещето на Украйна

Проучване, което търси авторитетни извори Серхий Плохий, авторът на тази книга, е дете на Запорожието, …