На фокус
Начало / Автори / Рисуваните истории правят децата по-добри

Рисуваните истории правят децата по-добри

feridun-kedili-fotograf1

Това е първото, което ти хрумва, когато разлистиш книжките на Феридун Орал. У нас вече са излезли няколко, като най-новата е „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче”. Краси Проданов разказва за нея, пък и за човека, който я е създал…

Пригответе се за вълшебно приключение

„Къпиновият дух и жълтоклюното птиче” е зимна история, която може да четете и препрочитате под завивките вкъщи. Всяко дете ще се почувства по-щастливо от срещата си с къпиновия дух, с голямото дърво. А като затворите и последната страница, сигурно ще залепи любопитно нос за прозореца. Та да зърне в зимния пейзаж навън жълтоклюната птичка от книжката на Орал.

Турският художник е известен по света

Получавал е награди и в родината си, и на международни конкурси. Винаги, когато рисува в ателието си, до него е любимият му котарак.

Завършва художествено изкуство в университета „Мармара” в Истанбул още в средата на 80-те на миналия век. Работи върху текстил, керамика и дърво. Но голямата му любов са детските книжки. Първоначално работи за произведенията на други автори, а след това започва сам да създава рисувани истории с текст. Има нещо общо и с нашия Ясен Гюзелев – и двамата са илюстрирали „Пинокио”.

5639f94b868576146032fa6c

В книжките му всички създания имат душа

Характерно за Феридун Орал е това, че герои в произведенията му са винаги животни. Децата ги обичат, казва той, и чрез тях можем да ги научим да се уважават взаимно. А голямата цел е една – да гледат с любов на всяко живо същество.

Рисунките на Орал са топли и събуждащи усмивка. Може да се каже, че ни води към света, в който са вярвали предците ни – защото в книжките му всички създания имат своя собствена душа. Както се е вярвало едно време. А на нас така ни се иска да прегърнем старото дърво от „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче”. Още от първия ред чувстваме, че историята ни води във вълшебен свят. Иска ни се да останем там и когато приказката свърши.

204749_b

Орал получава много награди

За умението си да разказва магично турският илюстратор е номиниран през 2012 г. дори за медала „Андерсен”. Искрено вярваме, че някой ден ще го получи. Особено популярен е авторът например в Япония. Но книгите му се появяват на всякакви езици – на естонски, китайски, също на каталунски, разбира се, на английски. На испански и на немски. На български.

А вие се настанете удобно с някое мъничко човече покрай вас. Къпиновият дух иска да ви разкаже приказка. Последвайте го във вълшебната гора. Приключенията започват…

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

_S838392

Гергана Лаптева: Описах древноримска мозайка, която издирва Интерпол

Известната българска полярничка разказва как една реликва може да бъде обект на престъпление, но и символ …