Начало / Автори / Рисуваните истории правят децата по-добри

Рисуваните истории правят децата по-добри

feridun-kedili-fotograf1

Това е първото, което ти хрумва, когато разлистиш книжките на Феридун Орал. У нас вече са излезли няколко, като най-новата е „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче”. Краси Проданов разказва за нея, пък и за човека, който я е създал…

Пригответе се за вълшебно приключение

„Къпиновият дух и жълтоклюното птиче” е зимна история, която може да четете и препрочитате под завивките вкъщи. Всяко дете ще се почувства по-щастливо от срещата си с къпиновия дух, с голямото дърво. А като затворите и последната страница, сигурно ще залепи любопитно нос за прозореца. Та да зърне в зимния пейзаж навън жълтоклюната птичка от книжката на Орал.

Турският художник е известен по света

Получавал е награди и в родината си, и на международни конкурси. Винаги, когато рисува в ателието си, до него е любимият му котарак.

Завършва художествено изкуство в университета „Мармара” в Истанбул още в средата на 80-те на миналия век. Работи върху текстил, керамика и дърво. Но голямата му любов са детските книжки. Първоначално работи за произведенията на други автори, а след това започва сам да създава рисувани истории с текст. Има нещо общо и с нашия Ясен Гюзелев – и двамата са илюстрирали „Пинокио”.

5639f94b868576146032fa6c

В книжките му всички създания имат душа

Характерно за Феридун Орал е това, че герои в произведенията му са винаги животни. Децата ги обичат, казва той, и чрез тях можем да ги научим да се уважават взаимно. А голямата цел е една – да гледат с любов на всяко живо същество.

Рисунките на Орал са топли и събуждащи усмивка. Може да се каже, че ни води към света, в който са вярвали предците ни – защото в книжките му всички създания имат своя собствена душа. Както се е вярвало едно време. А на нас така ни се иска да прегърнем старото дърво от „Къпиновият дух и жълтоклюното птиче”. Още от първия ред чувстваме, че историята ни води във вълшебен свят. Иска ни се да останем там и когато приказката свърши.

204749_b

Орал получава много награди

За умението си да разказва магично турският илюстратор е номиниран през 2012 г. дори за медала „Андерсен”. Искрено вярваме, че някой ден ще го получи. Особено популярен е авторът например в Япония. Но книгите му се появяват на всякакви езици – на естонски, китайски, също на каталунски, разбира се, на английски. На испански и на немски. На български.

А вие се настанете удобно с някое мъничко човече покрай вас. Къпиновият дух иска да ви разкаже приказка. Последвайте го във вълшебната гора. Приключенията започват…

Прочетете още

410052481_887343836099175_19064075206214591_n

Ибрахим Карахасан–Чънар: „Турците казват само на българите „комшу“

Книгата му „Кратка история на Турция“ се превежда сега и на турски Писател, анализатор и …