Начало / България / Книжарите на „Хеликон” помилват забранявани книги

Книжарите на „Хеликон” помилват забранявани книги

20170115_181050След като в най-мразовитите януарски дни и нощи книжарите на „Хеликон” ни спасиха от бяла смърт, като ни сгряха с „книги за студените дни и за душата”, сега са ни подготвили нова изненада. От 16 до 29 януари на специални маси в книжарниците на веригата ще откриете „забранявани книги”, върху които по различно време в различни страни цензурата е удряла своя тежък печат.

Защо?

Причините са били най-различни – като се започне от морални, политически или религиозни съображения и се стигне до откровено глупави упреци.  В лира.бг ние неведнъж сме публикували материали за подобни малтретирани книги. За да си ги припомните, можете да влезете тук:

https://lira.bg/archives/41692, https://lira.bg/archives/117682, https://lira.bg/archives/10255, https://lira.bg/archives/54888, https://lira.bg/archives/115944

Ще бъдете учудени колко много са те. Сред тях, наред със заглавия като класиките „1984. Фермата на животните” от Джордж Оруел и „Лолита” от Владимир Набоков, в които на по-консервативните биха могли да се привидят някакви „основания”, ще срещнете и шедьоври като „Приключенията на Хъкълбери Фин” от Марк Твен, „Спасителят в ръжта” от Джеръм Дейвид Селинджър, „На Западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк, „Одисей” от Джеймс Джойс, „Алиса в Страната на чудесата” от Луис Карол (тук в чудесното издание с илюстрации на Ясен Гюзелев) и редица други.

Загледани в собствения си пъп, често си мислим, че едва ли не само ние, българите, сме яли тоягата на цензурата. Ако това ни успокоява, нека видим, че съвсем не е така. Но пък си струва отново да разлистим тези безсмъртни произведения, дори и да не бяха с клеймото на „вредни или опасни”.

Книгите, които тесногръдите спират, „Хеликон” препоръчва!

Заповядайте в книжарниците на „Хеликон”, за да вкусите от сладостта на забранения плод!

Приятно общуване с „помилваните книги”!

Вижте повече на: https://l.helikon.bg/books/tag/%D0%97%D0%B0%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5%20%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B8

и тук:

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

drak02

Дракони в книжарницата – посрещаме китайската нова година

Тя ще продължи чак до 28 януари догодина Годината на Зеления дървен дракон ще е …