Начало / Класации / Топ 20 на забранените книги

Топ 20 на забранените книги

Британският вестник “Телеграф” направи класация на най-известните книги, които са били забранявани по света. Ще се изненадате от заглавията сред тях. Поводът за селекцията е опитът на бившия президент на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан да спре книгата “Красавицата и звяра”, посветена на него от бившата му любовница Марсела Якуб. Миналата седмица френски съд отхвърли молбата на Строс-Кан и разреши продажбата на произведението. Заради обидните названия на главния герой – “полумъж, полупрасе”, “кралят на прасетата” и изобразеното прасе на корицата, му беше присъдено обезщетение от 50 хил. евро.

Ето останалите книги от Топ 20:

“Ловецът на шпиони” от Питър Райт
Бившият агент на британското контраразузнаване МИ5 принуди правителството да забрани книгата му в Англия през 1987 г. Тя обаче се продава навсякъде другаде, включително в Шотландия и Австралия, които са част от Обединеното кралство. Вече са купени 2 млн. броя.

“Диви лебеди” от Чжун Чанг
Семейният мемоар на три поколения китайски жени за първи път отвори очите на много западни жени за случващото се в управляваната от комунистическата партия на диктатора Мао азиатска държава. Книгата е продадена в 13 млн. тираж и е може би най-продаваната документална творба. В Китай е забранена от излизането й през 1991 г.

Любовникът на лейди Чатърли” от Д. Х. Лоурънс
Историята за сексуалната авантюра на омъжена жена (с парализиран съпруг, ранен във войната) и техния пазач на дивеча е забранена в Обединеното кралство от 1928 до 1960 г. Забраната пада, след като издателство “Penguin” завежда дело в съда. След процеса, в който прокурорът пита издателя: “Бихте ли искали жена Ви и домашният Ви персонал да прочетат тази книга?”, само в първия ден след публикацията са продадени 200 хил. броя.

На Западния фронт нищо ново” от Ерих Мария Ремарк
Нацисткото правителство забранява романа през 1933 г.  заради бруталността при описанието на Първата световна война.

Доктор Живаго” от Борис Пастернак
Епосът на Пастернак за Русия след болшевишката революция е забранен в Съветския съюз от написването му до 1988 г. заради критицизма му. Романът му носи Нобеловата награда за литература през 1958 г., но под натиска на властите писателят отказва да я получи.

Вълшебникът от Оз” от Л. Франк Баум
Невинната детска приказка излиза през 1900 г. 30 години по-късно е забранена в повечето американски библиотеки и училища. През 1950 г. следва нова забрана. Причината е главната героиня Дороти, която демонстрира независимост, сваля един диктатор, властващ с измама, а помощниците й са още по-странни.

1984” на Джордж Оруел
Антиутопията, публикувана през 1949 г., е забранена от Американската асоциация на библиотеките заради тоталното си черногледо пророчество на тоталитарното управление и цензурата. По ирония на съдбата книгата е забранена и в Съветския съюз, чиято критика е имплицитно заложена в нея.

Одисей” на Джеймс Джойс
Като едно от най-важните произведения на модернистичната литература, романът на Джойс среща отпор в САЩ. Американски съд го забранява през 1921 г. и решението е в сила до 1933 г. Подобна е и съдбата му във Великобритания – там забраната е до 1930 г. Романът всъщност е публикуван първо в Париж.

Дневникът на Ане Франк
Тетрадките на германското момиче, което загива в концентрационен лагер, са продадени в над 30 млн. тираж от публикуването им през 1952 г. досега. Дневникът обаче е забранен и в момента в Ливан, тъй като описва позитивно евреите. Там са забранени още “Списъкът на Шиндлер” и “Изборът на Софи”.

“Сатанински строфи” от Салман Рушди
Заради тази книга, разказваща за живота на пророка Мохамед, иранският аятолах Хомейни прокле писателя и го осъди на смърт. Романът предизвика масови демонстрации в арабския свят и подпалване на книжарници. Ужасът стигна върха си, след като преводачът на Рушди на японски беше убит, италианският – наръган с нож, а норвежкият му издател  – прострелян.

“Сциентологията, Холивуд и затворът на вярата” от Лорънс Райт
Носителят на “Пулицър” Райт, който показа сциентоложката секта отвътре, получи отказ от британския си издател да бъде публикуван. В “Transworld”  получили “правен съвет”, че е по-добре да не се замесват с тази книга.

“Операция “Тъмно сърце” на Антъни Шафър
Първият тираж от 10 хил. броя на мемоарите на офицера от американската армия полк. Антъни Шафър през 2010 г. беше иззет и изгорен от Пентагона. Книгата разказва за 5-месечната мисия на автора в Афганистан., като разкрива тайни операции на ЦРУ.

Шифърът на Леонардо” от Дан Браун
Феноменалният бестселър, разкриващ семейния живот на Исус Христос и Мария Магдалена и раждането на тяхното дете, е забранен в Ливан от 2004 г. През 2008 г. и католическата църква се противопостави на романа и на филма по него.

Лолита” от Владимир Набоков
Разкрепостената история за мъж на средна възраст и 12-годишно момиче излиза през 1955 г. и веднага е забранена във Великобритания. През 1959 г. все пак романът е издаден и предизвиква скандал. Репутацията на издателя и политик Найджъл Никълсън е съсипана.

“Моята борба” от Адолф Хитлер
Хитлеровата брошура – едновременно автобиография и манифест, е забранена в Германия през 1945 г. През 2010 г. беше съобщено, че съкратена и обяснена версия ще бъде издадена през 2015 г. Книгата е забранена на много места по света. В Полша например не е издавана до 1992 г., а разпространяването й в Аржентина е незаконно.

Хари Потър” от Джоан Роулинг
Продадената в тираж 450 млн. поредица беше забранена в Америка като “шедьовър на сатанизма”. Горена е в много щати, а училищните библиотеки са принуждавани да я унищожават.

“Кладенецът на самотата” от Радклиф Хол
За първи път е публикувана през 1928 г., разказва за любовта между две жени, което вероятно е опит на авторката да изясни собствената си сексуалност. Въпреки че няма любовни сцени, овен целувка, книгата е забранена като аморална. Издадена е отново през 1949 г. и е продадена в милионен тираж.

“Мракът” от Джон Макгахърн
Това е вторият роман на писателя, излиза през 1965 г. Описва проблемите в Ирландия и веднага е забранен от местните власти. Авторът губи работата си като учител и му е забранено да публикува в следващите 5 години. Известни творци като Самюъл Бекет го защитават и забраната за “Мракът” пада през 1972 г. Писателят издава още 4 романа, като за единия – “Сред жени”, е номиниран за “Букър”.

Алиса в страната на чудесата” от Луис Карол
За повечето читатели това е чудна приказна история, обичана от поколения след издаването й през 1865 г. За  губернатора на Китай през 1931 г. обаче е опасна и той я забранява, защото има герои говорещи животни. За него е катастрофално хора и животни да бъдат поставяни на едно ниво.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …

2 Коментари

  1. Grazie di esistere/Blagodaria,che vi ima.

  2. Много интересна и леко странна класация – за пореден път се илюстрират междукултурните особености и различия във възприятията…

    http://www.styleinspiratrice.com