Начало / Автори / Хемингуей: „Пия, за да ми станат другите по-интересни!”

Хемингуей: „Пия, за да ми станат другите по-интересни!”

Любопитен филм за Ърнест Хемингуей ще се появи в киносалоните и ще ни пренесе в Куба. Продукцията е уникална в много отношения. Защо, разказва Краси Проданов

15774810_729457350541075_2097540923254708664_o

Пребиваването в Куба е един от най-плодотворните периоди за писателя. Всъщност без островната държава самата му аура нямаше да е толкова богата.

В кубинските години ни връща и „Папа Хемингуей в Куба” – филм, режисиран от Боб Яри и с Ейдриан Спаркс в ролята на самия Хемингуей.

Един факт изпъква над останалите, когато се заговори за „Папа Хемингуей в Куба” – това е първият филм, сниман на Острова на свободата след повече от 50 години американско ембарго. Копродукцията на САЩ и Канада показва, че бавно, но сигурно отношенията между Куба и Америка се размразяват. Пък и е показателно, че за това служи филм, посветен именно на Папа, както наричали Хемингуей най-близките му хора.

И до днес се носят легенди за любовта, която той изпитва към Куба. Още през 1932 г. носителят на „Пулицър” заживява в един хотел в Хавана. Осъмва в баровете й. Клатушка се пиян по уличките. Завещава на местните коктейл, чиято рецепта сам си е измислил – с много ром в него, естествено.

Има обаче и друг Хемингуей – влюбеният в морето, който създава именно тук, на брега, знаменитата си книга „Старецът и морето”. Повече от 20 години писателят прекарва в крайбрежното селце Кохимар.

15776822_729457267207750_2404129449877662494_o

„Папа Хемингуей в Куба” обаче е съсредоточен около автобиографичната история на журналиста Ден Барт Петитклерк. Още от дете Хемингуей е вдъхновение за него. Когато се осмелява да му напише писмо, получава изненадващ отговор. Големият писател го кани на… риболов. Така се ражда и приятелството им, което продължава до смъртта на Ърнест Хемингуей. Хлапето, както нарича той другаря си, пораства и на свой ред се превръща в творец. Знае обаче най-важното: всички ние, хората сме с души, които са лесно раними. Дори най-известните от нас…

Режисьорът Боб Яри показва чрез филма си една Куба, недокосната от времето. Снима на места, където сякаш още отекват крачките на Хемингуей. Разкрива по-малко познатата част от историята му. Пък и в допълнение прави нещо велико – помага две култури и два народа, американският и кубинският, да открият, че има неща, които ги свързват. Има неща, които еднакво обичат. Например Хемингуей…

„Папа Хемингуей в Куба” е от 6 януари в избрани киносалони и у нас. Ако сте сред страстните (по)читатели на писателя, е за вас.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SNOW WHITE AND THE SEVEN DWARFS, Snow White, Prince Charming, 1937

Целувката от „Снежанка” събуди вълна от протести

Мнозина твърдят, че принцът се е възползвал от ситуацията Популярната приказка е позната вече няколко …