Начало / Автори / Хемингуей: „Пия, за да ми станат другите по-интересни!”

Хемингуей: „Пия, за да ми станат другите по-интересни!”

Любопитен филм за Ърнест Хемингуей ще се появи в киносалоните и ще ни пренесе в Куба. Продукцията е уникална в много отношения. Защо, разказва Краси Проданов

15774810_729457350541075_2097540923254708664_o

Пребиваването в Куба е един от най-плодотворните периоди за писателя. Всъщност без островната държава самата му аура нямаше да е толкова богата.

В кубинските години ни връща и „Папа Хемингуей в Куба” – филм, режисиран от Боб Яри и с Ейдриан Спаркс в ролята на самия Хемингуей.

Един факт изпъква над останалите, когато се заговори за „Папа Хемингуей в Куба” – това е първият филм, сниман на Острова на свободата след повече от 50 години американско ембарго. Копродукцията на САЩ и Канада показва, че бавно, но сигурно отношенията между Куба и Америка се размразяват. Пък и е показателно, че за това служи филм, посветен именно на Папа, както наричали Хемингуей най-близките му хора.

И до днес се носят легенди за любовта, която той изпитва към Куба. Още през 1932 г. носителят на „Пулицър” заживява в един хотел в Хавана. Осъмва в баровете й. Клатушка се пиян по уличките. Завещава на местните коктейл, чиято рецепта сам си е измислил – с много ром в него, естествено.

Има обаче и друг Хемингуей – влюбеният в морето, който създава именно тук, на брега, знаменитата си книга „Старецът и морето”. Повече от 20 години писателят прекарва в крайбрежното селце Кохимар.

15776822_729457267207750_2404129449877662494_o

„Папа Хемингуей в Куба” обаче е съсредоточен около автобиографичната история на журналиста Ден Барт Петитклерк. Още от дете Хемингуей е вдъхновение за него. Когато се осмелява да му напише писмо, получава изненадващ отговор. Големият писател го кани на… риболов. Така се ражда и приятелството им, което продължава до смъртта на Ърнест Хемингуей. Хлапето, както нарича той другаря си, пораства и на свой ред се превръща в творец. Знае обаче най-важното: всички ние, хората сме с души, които са лесно раними. Дори най-известните от нас…

Режисьорът Боб Яри показва чрез филма си една Куба, недокосната от времето. Снима на места, където сякаш още отекват крачките на Хемингуей. Разкрива по-малко познатата част от историята му. Пък и в допълнение прави нещо велико – помага две култури и два народа, американският и кубинският, да открият, че има неща, които ги свързват. Има неща, които еднакво обичат. Например Хемингуей…

„Папа Хемингуей в Куба” е от 6 януари в избрани киносалони и у нас. Ако сте сред страстните (по)читатели на писателя, е за вас.

Прочетете още

phpst3iue_559x345

Ърнест Хемингуей: „Много ми харесва животът. Ще ми бъде много трудно, когато ще трябва да се самоубия.“

На 21 юли 1899 година е роден големият Ърнест Хемингуей. Авторът на „Старецът и морето“, …