Начало / Любопитно / Сър Антъни Хопкинс е новият Фройд

Сър Антъни Хопкинс е новият Фройд

Филм за психоанализа и мечти ни очаква

fd7070a51b263d0dd7c340e622108bdf_1280x720

85-годишният актьор сякаш е близнак на славния психотерапевт – толкова убедителна е приликата помежду им във Freud’s Last Session – „Последният сеанс на Фройд“. Така се казва филмът, чиято световна премиера е насрочена за 22 декември.

При това сюжетът е повече от интригуващ заради участието на още едно голямо име – в теологията и писателския занаят. Филмът всъщност изобразява срещата на Фройд с К. С. Луис, авторът на „Хрониките на Нарния“ и още много книги. Ролята му се изпълнява от Матю Гуд.

Основа на продукцията е пиеса на Марк Джермейн, която има премиера през 2009-а. Самата пиеса пък е по книга на Арманд Николи. Представлява диалог между две от най-известните личности на миналото столетие – темата е за Бог, пък и за отношенията им с други хора от тяхното най-близко обкръжение. Режисьор е Мат Браун.

Продукцията е снимана в Англия и Ирландия, като някои от предметите в реквизита са наети от музея на психоаналитика в Лондон. Действието се развива преди началото на Втората световна война. Самата среща между тези два велики ума е всъщност фиктивна.

На екрана ще видим Фройд в неговия изпълнен с носталгия залез – избягал от нацистите, той преживява последните си дни в Лондон. Луис пък е много по-млад, идва при възрастния си колега с идеалите на Оксфорд, а тепърва му предстои да напише големите си книги.

freuds-last-session-original

Така филмът преплита минало, настояще и бъдеще, философските тези наместват света и ни напомнят колко богати сме с умението да дискутираме, спорим и мечтаем

Информация и снимки: wrestlingsmarks.com, flicks.com.au и tvguide.com

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …