Начало / Любопитно / Топ 10: Преследванията в литературата

Топ 10: Преследванията в литературата

0000002784_w663От Моби Дик до Мистър Рипли – най-добрите истории за преследване предлагат завладяващи сюжети и поглед върху човешките взаимоотношения. Всички сме изживявали преследването – вървели сме по тъмни улици с усещането, че някой ни следи, като деца сме се гонили. Когато някой се крие, това неминуемо означава, че друг го търси. Много интересна е връзката между гонения и гонещия. Десетте книги, представени по-долу от в. „Гардиън“, демонстрират именно тази връзка – тя може да бъде интензивна, почти интимна. Единият предвижда ходовете на другия, ловът е напрегнат, а психологическият аспект понякога оставя неяснота кой кого преследва всъщност.

  1. „Моби Дик”, Херман Мелвил

В епичното приключение на Мелвил разказвачът е Ишмаел – свидетел на маниакалното търсене на Капитан Ахаб, който иска да си отмъсти на огромния бял кит, отхапал крака му. В крайна сметка трескавото преследване унищожава и двамата участници в него.

  1. „Франкенщайн”, Мери Шели

Преследването в тази книга стига до географски крайности, а Виктор Франкенщайн се озовава в Арктическата пустош. В началото Капитан Уолтън зърва нещо, наподобяващо човешка форма, но изглеждащо като статуя, плъзгаща се сред ледовете. Това е само прелюдията към последвалата забележителна история.

  1. „Тридесет и деветте стъпала”, Джон Бушан

Ричард Хени бяга от апартамента си в Лондон, където са извършени две убийства, носейки тайна книга с кодове, дадена му от американски шпионин. Той се опитва да защити английските планове за пробив в Първата световна война, което го вкарва в безмилостна гонитба. Преследван през шотландските Хайлендс, Хени се връща в Лондон, където отчаяната му храброст кулминира в мистериозните 39 стъпки от заглавието.

  1. „Rogue Male”, Джефри Хаусхолд

Ако „Тридесет и деветте стъпала” показва тежката съдба на един обикновен човек, попаднал в необикновени обстоятелства, класиката на Хаусхолд повишава напрежението, представяйки главен герой трениран убиец. Сред последиците от опита за покушение над неназован европейски лидер неназованият разказвач отчаяно се опитва да се прибере във Великобритания, само за да се окаже преследван от сенчести сили в собствената си родина. Гениалните усилия на героя да избегне преследвачите си кулминират в дяволска игра на котка и мишка, включително с участието на реална котка, сред живите плетове в района на Дорсет. Дълго време мотивите на главния герой остават толкова загадъчни, колкото и преследвачите му, само за да се разкрият по емоционален начин заедно с причините ловецът да стане плячка.

  1. „Нощта на ловеца”, Дейвид Груб

Груб разказва мелодраматична история от ерата на Голямата депресия. В Западна Вирджиния Хари „Свещеникът” Пауъл е освободен от затвора. Религиозният убиец с татуирани „Любов” и „Омраза” на кокалчетата на ръцете си е решен да открие плячката на бившия си съкилийник Бен Харпър, открадната от него по време на нескопосан обир. На пътя на Свещеника стоят единствено вдовицата на Бен Уила и двете й дечица Джон и Пърл. Бягството на деца с лодка по река Охайо силно напомнят приключенията на Хъкълбери Фин.

  1. „Избавление”, Джеймс Дии

Четирима приятели напускат американското предградие, за да се впуснат в приключение с канута в пущинаците, но пущинаците им отвръщат. Но това не е просто история за изправили се едни срещу други мъже и природа. „Избавление” изследва склонността на хората да си създават питове, както и емоционалното въздействие, което има борбата за оцеляване.

  1. „Здрач”, Уилям Гай

Какво се крие в южняшкия мрак, което води литературата толкова често до страховити гонитби? В книгата на Гай готическата чувственост е пресъздадена по зашеметяващ начин, а еманацията е гротескната фигура на предприемача Фентън Брийс. Кенет Тейлър и сестра му Кори откриват неопровержими доказателства за перверзните дейности на Брийс и решават да го изнудват, в отговор той праща по петите им безмилостния Гранвил Сътър. Прозата на Гай е сурова и поетична, съзадена в най-добрите традиции на Юга.

  1. „Тук няма място за старци“, Кормак Маккарти

Както повечето от книгите в този списък, романът на Маккарти започва с престъпление, предхождано от провалила се сделка с наркотици. Когато Люелън Мос се натъква на кървавите последици, той открива и куфар, пълен с пари. Въпреки яснотата за възможните усложнения, той решава да избяга с богатството. Но това, което следва, е много по-опустошително от всяко възможно наказание. В знаменития си трилър Маккарти създава незабравимия образ на негативния персонаж Антон Чигур.

  1. „Талантливият Мистър Рипли”, Патриша Хайсмит

Том Рипли е истински хамелеон и човек на бягството – не само от последиците от малка пощенска измама в Ню Йорк, но и от монотонния живот. По-късно, когато в Италия убива Дики Грийнлиф и приема идентичността му, Том се оказва гонен от полицията, от американски частен детектив и от подозрителни приятели и семейството на убития. Колкото повече примката се затяга, толкова повече Том осъзнава, че монотонният живот създава точно толкова пролеми, колкото и противоположните му варианти.

  1. „Челюсти”, Питър Бенчли

Десятката започва с кит и ще завърши с акула и няма по-подходяща за целта от описаната в трилъра на Бенчли. Докато полицейският началник Мартин Броуди преследва бялата акула, която тероризира малкото градче Амити в Лонг Айлънд, акулата преследва мислите му.

Прочетете още

Toth-Krisztina_Fecske-Flora-kepe-4-1024x711

Унгарска писателка е систематично преследвана

Кристина Тот потърси помощ с отворено писмо 53-годишната авторка е сред водещите в страната си, …