Начало / Любопитно / Тейлър Суифт заслужи място до Шекспир и Шарлот Бронте

Тейлър Суифт заслужи място до Шекспир и Шарлот Бронте

Певицата е в зенита на славата си

taylor-swift-attends-the-2022-mtv-vmas-at-prudential-center-news-photo-1666112261

Дебютира като актриса, но после я спечелва музиката, а текстовете за песните си пише сама. Може би точно това – наред със стотиците спечелени награди и милионите продадени албуми, вдъхнови университета в Гент да нареди 33-годишната американка сред истински класици и величия от света на литературата.

Учебното заведение стартира от новата университетска година специален цикъл от лекции, наречен „Литературата – версия Тейлър“. Сърце на проекта е местният преподавател Ели Макосланд.

Творчество като на големите

Тя започва да изучава текстовете на песните на Тейлър Суифт – и открива в тях теми, подобни на онези от творчеството на Силвия Плат, Шарлот Гилман или дори Шекспир. При това Суифт действително обича да намесва литературни сюжети в хитовете си. Още през 2008-а например тя пуска сингъл, който се основава на историята на Ромео и Жулиета. Love Story достига тогава до №5 в „Билборд“.

Певицата открай време е прогандатор и на четенето – неведнъж тя е споделяла, че едно от най-големите вдъхновения за нея е романът на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник“. Сред любимите ѝ автори са още Шел Силвърстийн и Доктор Сюс. В интервюта пък разказва, че вдъхновението ѝ да пише сама текстове и да разказва истории идва от майка ѝ. Поезията е любимият ѝ жанр.

Добрините на Тейлър

Затова е логично, че още през 2009 г. Тейлър дарява 250 хил. долара на училища из САЩ, като парите са за покупка на книги, образователни програми и заплати за учителите. Две години по-късно купува и подарява 6000 учебника на библиотека в Пенсилвания. Продължава с добрите дела и през 2012-а, когато дарява 14 хил. тома нова литература на библиотека в Тенеси. Включва се охотно и в инициативи за грамотност.

Новият курс в Гент пък буди засега противоречиви реакции. „Никога не съм получавала толкова имейли от развълнувани студенти“, споделя организаторката Ели Макосланд. Има обаче и много негативни и скептични коментари. Самата Макосланд ги сравнява с отрицателните реакции след спечелването на Нобеловата награда за литература от Боб Дилън. „Така говорим повече какво е литературен канон и дали всеки текст може да се превърне в литература”, споделя тя.

Феномен в поп културата

В новия курс изпълнителката на хита Anti-Hero ще бъде поставена насред същински литературни икони. Студентите ще търсят интертекстуалността в творби на Маргарет Атууд, Шарлот Бронте, Чосър, Шекспир и самата Тейлър Суифт. Дори за някои това да изглежда спорно, остава утехата, че певицата е абсолютен феномен в съвременната поп култура. Тя вече е втората най-богата жена в света – сред занимаващите се с музика, като засега пред нея е само Мадона. Дванайсет нейни албума са били начело на „Билборд“. След излизането на Speak Now в началото на лятото пък общо четири албума се озоваха сред най-добрите десет – още един рекорд, който превръща Тейлър Суифт в събитие. Както и планираният курс в Гент всъщност…

TaylorSwift24-FRONTIER-NODATE-1920x1080_ (1)

Предстои и Европа да види Тейлър Суифт на живо – турнето ѝ на Стария континент започва напролет

Информация и снимки: womenshealthmag.com, theskincareedit.com и frontiertouring.com

Прочетете още

tulip-5162445_1280

Рождените дни на най-обичаните литературни герои

Повод са за празненство или пък… препрочитане на някоя книга Родени във въображението на писател, …