Начало / Критика / Пътуването като начин да опознаеш себе си

Пътуването като начин да опознаеш себе си

202892_bКая ДИМИТРОВА, Хеликон Славейков

“Уаби-саби” е едно от най-вдъхновяващите четива, които съм чела! Един испанец се потапя в японската култура, за да се получи незабравим разказ за неизбежните промени, които настъпват в живота и стремежа винаги да извличаме ползите от тях, за пътуването към себе си, изпълнено с предизвикателства и за съвършеното в несъвършенствата!
Първото, на което искам да обърна внимание и което силно ме привлече в романа, е идеята за пътуването – пътуването като начин за опознаване не само на една съвсем различна култура и разбирания, но и пътуването като начин да опознаеш себе си, да се справиш с предизвикателствата на живота и да загърбиш миналото. Спонтанното пътешествие на главния герой – Самуел, очарова с множеството описания на забележителности в държава като Япония, малките барове из тъмните улички, в които песните и музиката носят своите послания и интересните личности, с които персонажът му се запознава. Това, което в най-голяма степен го промени и може би му вдъхна сили да продължи след неочакваната раздяла, бе японският термин „уаби-саби” и разкритието какво всъщност стои зад него, а именно – да откриеш красотата в несъвършенствата. Макар Самуел понякога да не разбираше докрай това послание, при завръщането му в родна Барселона то със сигурност го беше променило в голяма степен.
Един подобен вдъхновяващ роман не би бил същият без „героите-помощници”, както е терминът в приказките. Започвайки с един от първите такива – добронамереният съсед на Самуел – Титус, който бе „режисьор” и „сценарист” на заминаването, променило живота на главния герой, продължавайки с Габриела – зарязалата го годеница, която през цялото време насърчаваше промените, случващи се в живота му, и завършвайки с мистериозните Мизуки и Окамура, с които Самуел се запозна в Япония.

„Уаби-саби” е трогателна история с вълнуващи описания, разказваща за житейските трудности, пътят на себеопознаването, пътешествията, за голямата мъдрост в малките неща и да, за красотата в несъвършенството. А почитателите на “Най-хубавото място на света е точно тук” и стила на писане на Франсеск Миралес определено няма да бъдат разочаровани от това четиво.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!