Начало / Свят / Андрей Макин взе френска награда и заклейми „криминалния Запад“

Андрей Макин взе френска награда и заклейми „криминалния Запад“

news_detailed_pictureРуският писател Андрей Макин определи Запада като „криминален“ по време на церемония в Париж. Той получи една от най-авторитетните френски литературни награди, но това не му попречи да нападне френското управление и да нарече последните трима президенти на страната „арогантни и игнориращи“.

Макин, който е израснал в Сибир, но пише на френски език, обвини Великите сили, че си играят с огъня, като „дават оръжия в ръцете на фундаменталистите и ги тласкат към създаване на стратегически хаос в Близкия Изток“.

„Кой днес е толкова нагъл, че да превръща в марионетки толкова много хора? Мюсюлманите или други на олтара на новия глобализиран световен ред?“, попита Макин. Писателят обвини САЩ в това, че са позволили „половин милион деца да бъдат убити“ след инвазията в Ирак и „чудовищното разрушаване на Либия, катастрофата в Сирия и варварското унищожаване на Йемен“.

Той обвини Запада за кръвопролитията в източна Украйна и нарече събитията там „фракционна война, оркестрирана (в Киев) от криминалните стратези на НАТО и безмозъчните им лакеи в Европа“.

Макин получи наградата на Френската академия, която се дава за творчество, писано на френски език. Преди това той е печелил и „Гонкур“ за романа си от 1995 г. „Dreams of My Russian Summers“. Това се случва само седем години след като получава политическо убежище в страната. Въпреки всичко, Макин не се притеснява да критикува всеки президент на новата си родина от Франсоа Митеран насам за „срамната арогантност, с която приемат липсата си на култура“. „Тези арогантни игноранти са забравили силата на словото на генерал Дьо Гол, който също като Уинстън Чърчил заслужаваше Нобелова награда за литература. Те забравят, че някога президентите на Франция не само четяха романи, но знаеха и как да ги пишат“, каза Макин.

Макин, който е публикувал романи и с псевдонима Габриел Озмънд, обаче отказа да сподели дали подкрепя руския президент Владимир Путин. Въпреки това писателят призна, че е проруски настроен.

Прочетете още

14435581

Филмов режисьор спечели литературния „Гонкур“

Наградата е най-престижната във Франция Жан-Батист Андреа е новият ѝ носител – със своята книга …