Начало / България / Литературната награда „Хеликон” – за петнайсети път

Литературната награда „Хеликон” – за петнайсети път

untitled-223-242x300111Голямата церемония, на която ще се обяви носителят на тазгодишната награда „Хеликон” ще започне в 18 часа на 15 декември 2016, четвъртък, в книжарницата „Хеликон-Витоша” на булевард „Патриарх Евтимий” № 68. Наградата за нова българска художествена проза ще се връчи за петнайсети път.

Тази година за първи път два български театъра ще получат Почетни награди за постоянството в популяризирането на българската литература, за творческото усилие пътят на добрата книга да продължи от книжарниците към сцената.

Ето и дванайсетте номинирани книги:

Зимни

Почти живот” на Рада Москова („Факел”), „Гризли. Нови разкази” на Деян Енев („Рива”) и „Скитникът и синовете” на Александър Секулов („Сиела”)

Пролетни

„Перлите на Ади Ландау“ на Соня Тодорова („Колибри”), „Екс орбита“ на Васил Георгиев („Хермес“), „Приключението живот. Любовен роман 55+“ на Ан Радева („Рива“)

Летни

Заливът на Ифигения” от Костадин Костадинов („Пан”), „Живот на половини” от Антон Терзиев („Жанет 45”),„Аз още броя дните” на Георги Бърдаров („Сиела”)

Есенни

Камбаната”, Недялко Славов („Хермес”),„Милост за приятелите”, Силвия Томова („Жанет-45),„Последната територия”, Момчил Николов („Сиела”)

Тези дванайсет книги ги избра жури в състав Албена Стамболова, Катя Атанасова, Димитър Шумналиев (председател), професор Анри Кулев и Юри Лазаров. Те ще определят и книгата победител, разбира се.

Ще научим нейното заглавие съвсем скоро!

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ipanews_0c771bcd-bebd-4e74-ab14-5627e3cd72a7_1

87-годишен може да спечели наградата „Букър”

Номинирани са общо 13 автори Точно обявяването на имената беше като че ли литературното събитие …