Начало / Любопитно / Г.Г.Маркес е давал книгите си на Фидел Кастро да ги изчита за грешки преди публикация

Г.Г.Маркес е давал книгите си на Фидел Кастро да ги изчита за грешки преди публикация

rtr1np5hДесетки са великите първи изречения в литературата. Но това, дело на покойния Габриел Гарсия Маркес, е сред най-добрите: „Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия щеше да си спомни онзи далечен подиробед, когато баща му го заведе да види леда.”

Така започва книгата му „Сто години самота”. Романът е шедьовър на магическия реализъм, където в реалния свят са втъкани магически елементи. Гарсия-Маркес е известен с този свой похват. Но малцина знаят, че Фидел Кастро е вземал участие в създаването на книгите му. Не като герой или вдъхновител, а като редактор.

„Мнозина казват, че Фидел е бил страстен читател”, споделя Stephanie Panichelli-Batalla. „Той е четял неуморно. Можело е да му се даде една книга вечерта и на сутринта той вече я е прочел и е бил готов със задълбочените си коментари и съзидателна критика. Така понякога той е ставал и първият рецензент на книгите на Габо.”

Panichelli-Batalla е описала този и други любопитни факти в книгата си „Фидел и Габо”. Тя казва, че Габо, както е бил известен Маркес в обкръжението си, е давал книгите си на Фидел преди да ги отнесе на своя издател. И Фидел му ги е връщал коригирани. „Излиза, че приятелството им е било не само политическо.”

Очевидно, Кастро не се е намесвал в темите на книгите и в развитието на сюжета и героите. Panichelli-Batalla твърди, че Кастро е обръщал внимание по-скоро на детайлите. Например, ако героите в книгите използват оръжие в някоя сцена или нещо подобно. И Фидел е казвал: „Е, не. Това е невъзможно, защото този модел оръжие не може да се използва по този начин. Не можеш да стреляш с него с такъв патрон.” Фидел е имал око за подобни несъответствия и е обръщал внимание върху тях на Габо.”

Какво говори всичко това за Кастро?

Panichelli-Batalla смята, че мнозина, които са срещали Фидел Кастро, възкликват: Той е невероятен. „Е, добре, той направи, каквото направи със своето управление, със своя народ и своето общество. Но без съмнение Кастро е изключително интелигентен човек. И на него Маркес е могъл спокойно да разчита за подобен род корекции.”

Колумбийският писател е бил упрекван за подкрепата му към Фидел. Но Panichelli-Batalla е убедена, че това не влияе на хората, които четат книгите на носителя на Нобелова награда. „Неговата литература никога не е била директно свързана с Куба.”, казва тя. „Тъй че не е трудно да се отдели едното от другото.”, заключава PRI’s the world.

 

 

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …