Начало / Любопитно / Г.Г.Маркес е давал книгите си на Фидел Кастро да ги изчита за грешки преди публикация

Г.Г.Маркес е давал книгите си на Фидел Кастро да ги изчита за грешки преди публикация

rtr1np5hДесетки са великите първи изречения в литературата. Но това, дело на покойния Габриел Гарсия Маркес, е сред най-добрите: „Много години по-късно, пред взвода за разстрел, полковник Аурелиано Буендия щеше да си спомни онзи далечен подиробед, когато баща му го заведе да види леда.”

Така започва книгата му „Сто години самота”. Романът е шедьовър на магическия реализъм, където в реалния свят са втъкани магически елементи. Гарсия-Маркес е известен с този свой похват. Но малцина знаят, че Фидел Кастро е вземал участие в създаването на книгите му. Не като герой или вдъхновител, а като редактор.

„Мнозина казват, че Фидел е бил страстен читател”, споделя Stephanie Panichelli-Batalla. „Той е четял неуморно. Можело е да му се даде една книга вечерта и на сутринта той вече я е прочел и е бил готов със задълбочените си коментари и съзидателна критика. Така понякога той е ставал и първият рецензент на книгите на Габо.”

Panichelli-Batalla е описала този и други любопитни факти в книгата си „Фидел и Габо”. Тя казва, че Габо, както е бил известен Маркес в обкръжението си, е давал книгите си на Фидел преди да ги отнесе на своя издател. И Фидел му ги е връщал коригирани. „Излиза, че приятелството им е било не само политическо.”

Очевидно, Кастро не се е намесвал в темите на книгите и в развитието на сюжета и героите. Panichelli-Batalla твърди, че Кастро е обръщал внимание по-скоро на детайлите. Например, ако героите в книгите използват оръжие в някоя сцена или нещо подобно. И Фидел е казвал: „Е, не. Това е невъзможно, защото този модел оръжие не може да се използва по този начин. Не можеш да стреляш с него с такъв патрон.” Фидел е имал око за подобни несъответствия и е обръщал внимание върху тях на Габо.”

Какво говори всичко това за Кастро?

Panichelli-Batalla смята, че мнозина, които са срещали Фидел Кастро, възкликват: Той е невероятен. „Е, добре, той направи, каквото направи със своето управление, със своя народ и своето общество. Но без съмнение Кастро е изключително интелигентен човек. И на него Маркес е могъл спокойно да разчита за подобен род корекции.”

Колумбийският писател е бил упрекван за подкрепата му към Фидел. Но Panichelli-Batalla е убедена, че това не влияе на хората, които четат книгите на носителя на Нобелова награда. „Неговата литература никога не е била директно свързана с Куба.”, казва тя. „Тъй че не е трудно да се отдели едното от другото.”, заключава PRI’s the world.

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

gabriel_garcia_marquez_feliz

Фотографии на многоликия Маркес

Казва се, че важните книги идват при нас в специални моменти от живота ни… но …