На фокус
Начало / България / Биографията на Рой Кийн излиза на български (откъс)

Биографията на Рой Кийн излиза на български (откъс)

204105_bСпортът създава икони. Футболът създава легенди. Гладиатор на терена, войнствен, като съвременен Ахил, но не с меч, а с топка в крака. Това е Рой Кийн – ирландецът, който остави името си в пантеона на славата в „Манчестър Юнайтед“.

Противоречив, отдаден, завладяващ. Такъв е Кийно в автобиографията си, написана в съавторство с Роди Дойл „Второ полувреме“. Една от най-добрите спортни биографии ще се появи до дни на българския книжен пазар. „Ироничното остроумие на Кийн се наслаждава на турбо-тласъка на Дойл с намирането на точния комичен момент, абсурдната наблюдателност и изкуството на вмъкнатите думи”, пише за книгата „Айриш Таймс”.

В 18-годишната си кариера Кийн носи екипите на „Коб Рамблърс“, „Нотингам Форест“(при Брайън Клъф), „Манчестър Юнайтед“ (при сър Алекс Фъргюсън) и шотландския „Селтик“. С непримиримостта си той доминираше във всяка халфова линия. Докосна славата с „Червените дяволи“, като беше като теглич на таланти като Дейвид Бекъм, Пол Скоулс, братята Невил и т.н. Агресивен и с всеотдаен състезателен дух, неговите изяви му помогнаха да изпъкне като капитан на „Манчестър Юнайтед“ от 1997 до напускането му през 2005 година. Играл на най-високо международно ниво почти през цялата си състезателна кариера, той представяше Ейре в продължение на повече от 14 години, в повечето случаи с капитанската лента. Острият му език му помага в кариерата му на телевизионен коментатор, а днес е помощник треньор на националния отбор на Ейре.

Като част от елитния кръг на футболистите, Рой Кийн е преживял и изпитал това, което малцина могат да си представят. Статусът му на една от най-големите световни звезди е неоспорим, но какви са били препятствията пред него извън терена? Как е успял да се справи с живота като бивш футболист на Манчестър Юнайтед, лидер на Ейре и шампион, как е преоткрил себе си като мениджър, а след това като телевизионен експерт? Как се е справял с неизбежните психологическите битки?

В изумително сътрудничество с носителя на наградата „Букър” Роди Дойл (отличен за  „Пади Кларк ха-ха-ха”, номиниран през 1991 г. „Фургонът”), „Второ полувреме“ слива в едно историите и размишленията през уникалния поглед на Рой Кийн. Резултатът е незабравима лична одисея, която безстрашно оспорва смисъла на успеха.

Прочетете още

snimka(2)

Весела Ангелова: В големия Уолт Дисни винаги остава и детето Уолт

Разговор за биографията на славния кинаджия с нейния преводач Избрахме необичаен начин – с цитат, …