Начало / България / Биографията на Рой Кийн излиза на български (откъс)

Биографията на Рой Кийн излиза на български (откъс)

204105_bСпортът създава икони. Футболът създава легенди. Гладиатор на терена, войнствен, като съвременен Ахил, но не с меч, а с топка в крака. Това е Рой Кийн – ирландецът, който остави името си в пантеона на славата в „Манчестър Юнайтед“.

Противоречив, отдаден, завладяващ. Такъв е Кийно в автобиографията си, написана в съавторство с Роди Дойл „Второ полувреме“. Една от най-добрите спортни биографии ще се появи до дни на българския книжен пазар. „Ироничното остроумие на Кийн се наслаждава на турбо-тласъка на Дойл с намирането на точния комичен момент, абсурдната наблюдателност и изкуството на вмъкнатите думи”, пише за книгата „Айриш Таймс”.

В 18-годишната си кариера Кийн носи екипите на „Коб Рамблърс“, „Нотингам Форест“(при Брайън Клъф), „Манчестър Юнайтед“ (при сър Алекс Фъргюсън) и шотландския „Селтик“. С непримиримостта си той доминираше във всяка халфова линия. Докосна славата с „Червените дяволи“, като беше като теглич на таланти като Дейвид Бекъм, Пол Скоулс, братята Невил и т.н. Агресивен и с всеотдаен състезателен дух, неговите изяви му помогнаха да изпъкне като капитан на „Манчестър Юнайтед“ от 1997 до напускането му през 2005 година. Играл на най-високо международно ниво почти през цялата си състезателна кариера, той представяше Ейре в продължение на повече от 14 години, в повечето случаи с капитанската лента. Острият му език му помага в кариерата му на телевизионен коментатор, а днес е помощник треньор на националния отбор на Ейре.

Като част от елитния кръг на футболистите, Рой Кийн е преживял и изпитал това, което малцина могат да си представят. Статусът му на една от най-големите световни звезди е неоспорим, но какви са били препятствията пред него извън терена? Как е успял да се справи с живота като бивш футболист на Манчестър Юнайтед, лидер на Ейре и шампион, как е преоткрил себе си като мениджър, а след това като телевизионен експерт? Как се е справял с неизбежните психологическите битки?

В изумително сътрудничество с носителя на наградата „Букър” Роди Дойл (отличен за  „Пади Кларк ха-ха-ха”, номиниран през 1991 г. „Фургонът”), „Второ полувреме“ слива в едно историите и размишленията през уникалния поглед на Рой Кийн. Резултатът е незабравима лична одисея, която безстрашно оспорва смисъла на успеха.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

maxresdefault (1)

Грета Гарбо напуска Холивуд чиста

Актрисата прекарва половин век в доброволно изгнаничество Малко са иконите от големия екран, които предпочитат …