Начало / Критика / Защо Хари Потър все още е №1 сред милениалите?

Защо Хари Потър все още е №1 сред милениалите?

 harry-potter-daniel-radcliffe-1108x0-c-default„Аз не познавам свят без Хари Потър“, заявява Джорджи Сириуардана, президент на Хари Потър и куидич обществото в Университета в Ексетър. И може би тук е разковничето. Независимо дали става дума за отявлени познавачи на магията или обикновени мъгъли, малцина са тези, които не знаят нищо за момчето чудо на Дж. К. Роулинг, твърди сайтът lwlies.com.

Смята се, че в световен мащаб са продадени 450 млн. копия от книгите, а филмите от поредицата са набрали около 7,7 млрд. долара приходи. Днес, обаче, най-ясно се забелязва трайното културно влияние на героя. Университетът на Роулинг се гордее с общество с около 200 члена и пълен отбор по куидим. Сириуардана обяснява, че имат най-различни събития и инициативи, сред които пикници, тематични разходки и дори съвместно събитие за Хелоуин с феновете на „Песен за огън и лед“.

Но този „апетит“ за Хари Потър важи в цяла Великобритания. Почти всеки университет има някаква социална форма на израз на фенската обич към Хари Потър и милениалите правят всичко това възможно.

Сириуардана предполага, че обществото на нейния университет представя поколението, израснало с Хари Потър, в което се корени истинският успех на поредицата. С оформения в отделни разкази сюжет и свързаната с училище тематика, Роулинг успява да изгради силна връзка с цяло едно поколение, преживяващо нещо подобно, макар и без Лорд Волдемор. Попитайте който и да било защо обича поредицата и отговорът винаги ще се върти около реалистичните персонажи. Сириуардана твърди, че героите са изградени с такава дълбочина, че да повярваш в истинността им. В комбинация с вроденото човешко желание за бягство от реалността – ето я формулата на успеха на Роулинг.

Но въпросът за милион долара (или по-точно за 7,7 милиарда) е какво прави точно тази поредица толкова успешна? Филмовите студиа се опитват да пресъздадат магическата формула от тогава, като това се отразява в разрастването в най-различни посоки на творчеството за Потър. С „Фантастичните животни и къде да ги намерим“, както и с мигновената популярност на постановката „Прокълнатото дете“ влиянието на поредицата няма да намалее скоро. Даже напротив, Потър-манията придобива нови форми, породени от безкрайното въображение на феновете.

„Mischief Managed“ – кратък филм, режисиран от Сузи Шепърд и създаден от студенти от Оксфорд – е точно това. В него се разглежда времето, в което родителите на Хари учат в Хогуортс – период, често споменаван с младите си герои в поредицата на Роулинг, но никога разглеждат подробно. Това е импулсът, който прави света на Потър толкова достъпен. Според Шепърд, той може да бъде разглеждан изключително детайлно и за разлика от други филми, базирани на книги, не разчита само на текста, за да бъде интересен.

Потър-манията е все така в здравословни нива, но устойчива ли е? В Ексетър Сириуардана твърди, че Потър ще продължи да вълнува, докато хората се чувстват свързани с книгите и четенето. Но тя се съмнява дали това някога изобщо ще се случи. Според Шепърд, пък, Хари Потър няма да има същото влияние върху следващото поколение читатели. С напредването на възрастта магията избледнява. Все пак историята за младия магьосник има доста общи черти с творбите на Толкин и К. С. Луис, което й предвещава ярко бъдеще и в следващите поколения.

Прочетете още

g

Дж. К. Роулинг ядоса и лигата по куидич

Измисленият от нея спорт сменя името си в САЩ Известната писателка съгреши, заявявайки преди време, …