Начало / Любопитно / Малките къщи на известните писатели

Малките къщи на известните писатели

Когато си писател или ненаситен читател е лесно да се потопиш в живота на авторите. Какво те ядат, четат, казват и мислят?  Също така е много приятно да разбереш нещо за домовете им, за да се потопиш още повече в живота им.  Разбира се, едно е да пишеш в тези местенца и съвсем друго е да живееш там, но щом човек може да живее в думите на автора, със сигурност ще може да се напъха и в колибките им.

Ще ви покажем някои малки вили на известни писатели.

roald-dahl-writing-hut-exteriorЦиганското къще за писане на Роалд Дал

roald-dahl-writing-hut-300x169Вилата на Роалд Дал е вероятно и най-известната в списъка. Вдъхновен от колибката на Дилън Томас, която се намира на върха на скала, Дал си е избрал градинка, в която да избяга за кратко от домашната атмосфера, за да напише много от незабравимите си книги.  Ако човек намира къщето за уютно, едва ли може да си представи по-добро място да се свие в някое ъгълче с любима книга, или с химикал и лист хартия, да се закопчае в спалния чувал, да колекционира шоколадови опаковки и глиненото гърне да ври.

roald-dahl-gipsy-caravan-300x222Човек с удоволствие би взел истинската каравана на Дал (и детската стая на децата му), увековечена в книгата „Дани – шампион на света”. Най-хубавата къщичка е малка караванка.

Усамотеното място на Фредерик Дъглас

frederick-douglass-growlery-writing-shedОбитаваната малка каменна колибка на Дъглас (реконструирана през 80-те) може да е цялостно интериорно обновена, но ти ще видиш малка къщичка с богата история. Аболиционист, оратор, някогашен роб и писател на „Разказ за живота на Фредерик Дъглас”, Дъглас открива идеалното уединено местенце в имота си на Седър Хил. Тук той чете, пише и събира мъдрите си мисли.

Местенцето за писане на Вирджиния Улф в монашеската къща

virginia-woolf-writing-lodge-monks-house-768x336Тъжни неща са писани в колибката на Вирджиния Улф, включително и последното ù писмо до съпруга ù. Но човек трябва да приеме доброто с лошото, да се потопи в това кътче, където е писана една от най-хубавите истории „Орландо”, както и много други от значителните ù творби, спомняйки си нейния талант. Намирайки се сред овощни градини и килимчета от цветя, дъсчената колибка е рай за хората, които търсят спокойствие. Човек с удоволствие би се насладил на чаша чай със сладкишчета от този сладък живот тук.

Писателската колибка на Филип Пулман  в Оксфорд

philip-pullman-writing-shed-exteriorФилип Пулман твърди, че само в писателската си барачка извършва творческата си работа. Това безспорно е подходящо местенце за създаване на „Тъмните му материи”, която Пулман е писал по три страници на ден.

 

 

 

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Elif

Любимите 10 книги на Елиф Шафак

В списъка ѝ има приказки, класика и съвременни романи От години книжарите от One Grand …