Начало / Любопитно / Малките къщи на известните писатели

Малките къщи на известните писатели

Когато си писател или ненаситен читател е лесно да се потопиш в живота на авторите. Какво те ядат, четат, казват и мислят?  Също така е много приятно да разбереш нещо за домовете им, за да се потопиш още повече в живота им.  Разбира се, едно е да пишеш в тези местенца и съвсем друго е да живееш там, но щом човек може да живее в думите на автора, със сигурност ще може да се напъха и в колибките им.

Ще ви покажем някои малки вили на известни писатели.

roald-dahl-writing-hut-exteriorЦиганското къще за писане на Роалд Дал

roald-dahl-writing-hut-300x169Вилата на Роалд Дал е вероятно и най-известната в списъка. Вдъхновен от колибката на Дилън Томас, която се намира на върха на скала, Дал си е избрал градинка, в която да избяга за кратко от домашната атмосфера, за да напише много от незабравимите си книги.  Ако човек намира къщето за уютно, едва ли може да си представи по-добро място да се свие в някое ъгълче с любима книга, или с химикал и лист хартия, да се закопчае в спалния чувал, да колекционира шоколадови опаковки и глиненото гърне да ври.

roald-dahl-gipsy-caravan-300x222Човек с удоволствие би взел истинската каравана на Дал (и детската стая на децата му), увековечена в книгата „Дани – шампион на света”. Най-хубавата къщичка е малка караванка.

Усамотеното място на Фредерик Дъглас

frederick-douglass-growlery-writing-shedОбитаваната малка каменна колибка на Дъглас (реконструирана през 80-те) може да е цялостно интериорно обновена, но ти ще видиш малка къщичка с богата история. Аболиционист, оратор, някогашен роб и писател на „Разказ за живота на Фредерик Дъглас”, Дъглас открива идеалното уединено местенце в имота си на Седър Хил. Тук той чете, пише и събира мъдрите си мисли.

Местенцето за писане на Вирджиния Улф в монашеската къща

virginia-woolf-writing-lodge-monks-house-768x336Тъжни неща са писани в колибката на Вирджиния Улф, включително и последното ù писмо до съпруга ù. Но човек трябва да приеме доброто с лошото, да се потопи в това кътче, където е писана една от най-хубавите истории „Орландо”, както и много други от значителните ù творби, спомняйки си нейния талант. Намирайки се сред овощни градини и килимчета от цветя, дъсчената колибка е рай за хората, които търсят спокойствие. Човек с удоволствие би се насладил на чаша чай със сладкишчета от този сладък живот тук.

Писателската колибка на Филип Пулман  в Оксфорд

philip-pullman-writing-shed-exteriorФилип Пулман твърди, че само в писателската си барачка извършва творческата си работа. Това безспорно е подходящо местенце за създаване на „Тъмните му материи”, която Пулман е писал по три страници на ден.

 

 

 

Прочетете още

maxresdefault

Иглика Василева: Във време на физическо дистанциране близостта с книгата става все по-нужна

Надяваме се карантината около COVID -19 да не продължи толкова време, колкото е било нужно …