Начало / България / „Катерина Сфорца“: Необикновеният живот на една необикновена жена

„Катерина Сфорца“: Необикновеният живот на една необикновена жена

203769_bОт портрета на Лоренцо ди Креди ни гледа млада светлоока жена с изящни, нежни черти и високо чело. Образец на идеала за красота на Ренесансова Италия. Изражението на очите е замислено, може би тъжно, но устата издава воля и решителност. Ръцете подреждат жасмини, ала мисълта явно е отлетяла някъде надалече. Домашният уют и женските занимания някак не прилягат на това лице. Защото лицето е на Катерина Сфорца, аленокосата графиня, италианската лъвица, музата на Ботичели.

Тази жена, живяла преди половин хилядолетие, е оставила диря в историята не само със славата за своята хубост. Нейният бурен живот и нейната личност, надхвърлила рамките на епохата, продължават да занимават умовете на учени и творци до днес. Неотдавна я гледахме в сериала „Борджиите“, Сфорца е героиня дори от култовата електронна игра „Assassin’s Creed“. А неотдавна излезе цяла книга, обосноваваща отдавнашната теза, че в платното си „Мона Лиза“ Леонардо е изобразил именно тази необикновена жена.

snimka-1Но коя е Катерина Сфорца, откъде е дошла и как е протекъл целият ѝ живот? Това ще узнаете от романа „Катерина Сфорца. Алената графиня“ на Джийн Калогридис, която пресъздава Ренесансова Италия така, както Филипа Грегъри – Англия на Тюдорите. Известна е у нас с книгата си за друга велика италианка – Катерина ди Медичи. И двете заглавия са част от серията „Известните жени в историята“ на издателство „Емас“.

Херцог Галеацо, един от последните представители на миланската династия Сфорца, е оставил име на жесток и брутален владетел, баща на неясен брой деца от неясен брой майки. Но сред четата от отрочета Галеацо боготвори едно – извънбрачната си дъщеря Катерина. Отличаващо се с впечатляваща красота, наследило неговия пъргав ум, безстрашие и безцеремонност, момичето расте под специалните му грижи, получава солидно образование, учи военно дело и фехтовка наместо ръкоделие.

snimka-2-1Мълвата за красотата на младата Сфорца стига до Рим и папа Сикст IV я иска за жена на сина си Джироламо, като дарява семейството с два града – Имола и Форли. Катерина влиза триумфално в Рим като графиня и започва бляскав живот.

Ала времената се менят, съпругът ѝ бива убит и Катерина поема сама управлението на своите градове. А в тези времена управлението означава и войни. Младата графиня печели битка след битка,  управлява с твърда ръка и в разрез с обществените порядки приема открито любовниците си.

Но папа вече е Александър VI, а неговият незаконен син Чезаре Борджия държи върховенството над цялата военна мощ на Светата църква. Той не е забравил, че преди години красивата графиня го е отблъснала…

Вълнуващата история на една от най-знаменитите жени на италианското Възраждане, чиято страст и воля не знаят граници.