Начало / Критика / От влака, с татуировка – какво се случва с момичетата от книжните заглавия?

От влака, с татуировка – какво се случва с момичетата от книжните заглавия?

the-girl-on-the-train-emily-bluntМомичета. Вече се появяват все по-често в криминалните романи. И, оказва се, имат различна съдба според това кой е авторът на романа. Писателката Емили Мандел разкрива за в. „Гардиън“, че ако книгата е писана от мъж, „момичето“ в заглавието е по-вероятно да умре.

От „Не казвай сбогом“ през „Момичето от влака“ до Лизбет Саландер в „Момичето, което си играеше с огъня“ – писателката Мандел проследява книгите с „момиче“ в заглавието, за да открие, че вероятността момичето да умре се увеличава, ако авторът е мъж.

Авторката на „Станция Единайсет“ забелязва сериозно нарояване на подобни заглавия, откривайки началото в поредицата на Стиг Ларшон „Милениум“. Тя анализира данните, налични в Goodreads. „Кои са тези момичета? Защо са толкова много? Книгите с „момиче“ в заглавието са малка част от цялото, но продължават да се появяват в класацията на бестселърите“, пише Мандел и още: „Не се интересувах само колко често се появяват такива книги, исках да разбера кой ги пише и каква е съдбата на героините“.

Работейки с наличните данни, Мандел анализира над 2000 заглавия, като филтрира книгите с по-нисък рейтинг и отстранява готварските, детските и тийнейджърските книги. Така й остават 810 заглавия. 79% от книгите са писани от жена. 65% от тези „момичета“ са всъщност зрели жени, 28% са момичета, а 7% са с неопределена възраст.

Според анализа й момичето в повечето случаи е добре – тя е жива в 85% от книгите, в 7% мъртва, също в 7% – изчезнала и в по-малко от 1% – с неопределен статут. Но нещо интересно се случва, когато същият анализ се направи кръстосано с пола на автора – много по-малко вероятно е момичето да е добре, ако авторът на творбата е мъж. В 68% от случаите при автор мъж момичето е живо, 17% – мъртво, 15% – изчезнало. Ако авторът обаче е жена, момичето е живо и здраво в 90% от книгите.

Мандел уточнява, че не би било коректно заключението, че момичетата и жените по-често имат фатален край в романи, писани от мъже. Но това е валидно за тези техни книги, в чието заглавие присъства думата „момиче“, за което авторката на изследването не намира обяснение. „Твърде вероятно е жените, пишещи мемоари, да включат думата „момиче“ в заглавието и можем да очакваме, че това момиче ще оцелее, за да разкаже съответната жизнена история. Но в изследвания списък има твърде малко мемоари – около дузина на фона на стотиците заглавия“, отбелязва авторката на проучването, според която е необичайно авторът да убие героя, когото е увековечил и в заглавие.

Мандел предрича, че тенденцията ще се запази, тъй като със сигурност през 2017 г. се задават нови книги, чието „момиче“ е в заглавието.

Прочетете още

195433_b

Криминалета и трилъри са най-заеманите от библиотеките в Австралия

Криминалета и трилъри – това са предпочитаните жанрове от клиентите в австралийските библиотеки, твърди сайтът …