Начало / Свят / Мураками – не с Нобел, но с наградата „Ханс Кристиян Андерсен“

Мураками – не с Нобел, но с наградата „Ханс Кристиян Андерсен“

n-murakami-a-20161101Харуки Мураками за пореден път не спечели Нобелова награда за литература, въпреки че бе фаворит на букмейкърите. Японецът обаче спечели награда, която като философия май много повече му отива – приз на името на Ханс Кристиян Андерсен.

Отива му, защото Мураками е разказвач. Това 67-годиният автор на „Кафка на плажа“, „Норвежка гора“ и т.н. потвърди и на официалната церемония за връчването на приза в Одензе, Дания. Харуки преразказа пред аудиторията приказката на Андерсен „Сянката“, а след това продължи:

„Всички хора имат сенки. Както и всяко общество, всяка нация. И ако има нещо бляскаво, нещо светло, бъдете сигурни, че там някъде се крие и тъмна страна. Всеки се опитва да парира, да избяга от сянката, от онези негативни неща около него, насилствено да елиминира всичко лошо. Но няма значение колко далеч се опитваме да държим враговете си, няма значение колко силно изолираме аутсайдерите, няма значение как и колко пренаписваме историята така, че да ни се харесва, ние свършваме по един и същ начин – увреждайки и наранявайки сами себе си. Трябва търпеливо да се учим да живеем със сянката си и внимателно да наблюдаваме тъмнината, която носим“.

Наградата „Ханс Кристиян Андерсен“ е подплатена с чек за 500 000 датски крони (78 300 долара). Сред лауреатите й са Дж. К. Роулинг, Салман Рушди и др.

Прочетете още

Der Schriftsteller Haruki Murakami am 07.11.2014 in Berlin.

Геймън и Мураками са сред вероятните носители на алтернативния „Нобел“

Нийл Геймън и Харуки Мураками  са сред номинираните за алтернативния „Нобел“  за литература – награда, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *