Начало / Автори / Джером К. Джером направи света по-смешен

Джером К. Джером направи света по-смешен

Един от любимите ни хумористи е роден преди точно 160 години

160

Рождената му дата е 2 май – големия британски хуморист Джером Клапка Джером (1859- 1927), човекът, който превърна дори роднините си в смешни персонажи и вкара сватбеното си пътешествие в забавен сюжет, се появява на бял свят нейде в графство Стафордшър.

Джером Клапка Джером е съвременник на Марк Твен и Оскар Уайлд, но за разлика от тях не се радва на сериозно отношение от страна на литературната критика. С типично английски маниер, той не ѝ обръща внимание. Още приживе Джером Джером печели признанието на читателите и пари – естествено от продажбите на своите книги, които иронизират средната класа по времето на кралица Виктория. Макар неговият жизнен опит, морал и наблюдателност да рефлектират в 19. в., те са огледало на всеки индивид, приел собствените си порядки за норма на цялото общество.

Е, може малко крайно може да ни звучи изречението „Всички сме съгласни, че Джордж някой ден ще стане велик човек, ако преди това не го обесят„, но ето една картина-огледало, излязла изпод перото на Джером, която точно отразява и нашия бит.

Вземате петстотин души, две трети от които не се познават, а останалата трета се мразят от сърце, натъпквате ги през някой горещ ден в помещение, което побира четиридесет души, и ги оставяте в продължение на няколко часа да се отегчават до смърт със салонна философия и сплетни от втора ръка; … а след това ги изхвърляте на улицата, те не правят нищо друго освен да сипят злостни забележки за всеки, чието име и адрес знаят…

Лира.бг по книгите на Джером К. Джером

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

orig-68708164510782808

Поетът на любовта Евтим Евтимов: „Там, гдето има обич, няма кражба“

Създал е и едни от най-големите хитове на родната естрада Обичаният творец е роден преди …