Начало / България / В столичното метро стартира проектът „Поезия в метрото“

В столичното метро стартира проектът „Поезия в метрото“

24428_1От вчера, до 4 декември столичани и гостите на София, които се возят в метрото, ще имат шанс да чуят примери от съвременната българска и полска поезия. Във вагоните на софийското метро и в източния коридор на метростанция СУ „Св. Климент Охридски“ пътуващите могат да се насладят на творчеството на Адам Загаевски, Ева Липска, Ришард Криницки, Яцек Денел, Кристина Домбровска, Иван Теофилов, Иван Цанев, Миглена Николчина, Мирела Иванова, Екатерина Йосифова.

„Полските поети са преведени на български. Това беше много важен елемент, защото трябваше да покажем, че тези поети съществуват в България, тук“, сподели за предаването „Хоризонт до обед“ директорът на Полския институт у нас Ярослав Годун:

Носителката на множество награди Кристина Домбровска, която също ще участва в проявата, коментира че Полша има прекрасни поети от различни поколения: „Мисля че метрото е много добро място, защото тогава поезията има шанс да попадне пред очите на хората, дори и случайно, които в други случаи не биха посегнали към нея. В Полша много малко хора четат поезия и често в книжарниците трудно можем да намерим поетични томчета. Нещата изглеждат така, че поети четат поети. Затова ми се струва, че когато поезията излиза на улицата,  винаги има шанс, че повече хора ще се докоснат до нея.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

amanda-gorman-call-us-what-we-carry-web__01517.1638913522

Поезия оглави класацията на най-продаваните

Аманда Горман нашумя покрай инаугурацията на Джо Байдън Call Us What We Carry се превърна …