Начало / България / Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека

Аксиния Михайлова – първи поет на месеца в Столична библиотека

aksiniyaТя е носител на най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер“ и с нея започва нова инициатива на Столична библиотека – „Поет на месеца”, която цели да насочи вниманието към значими съвременни български поети, получили признание в чужбина, но като че ли недостатъчно популярни у нас. През целия октомври читателите ще могат да се запознаят с авторските книги на Аксиния, както и с нейните преводи на френска, литовска и латвийска поезия, които са на разположение, изложени във витрини на втория етаж в отдел „Обслужване”. Самата авторка ще чете свои стихове и ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Людмила Балабанова на 19 октомври (сряда) от 18:30 ч. в клуба на библиотеката. Входът е свободен, а идеята е представянето да прерасне в дискусия. Ще има също книги и автографи.

Аксиния Михайлова е автор на 6 поетични книги на български език: Тревите на съня (1994), Луна в празен вагон (2004), Три сезона (2005), Най-ниската част на небето (2008), номинирана за  националните литературни награди „Иван Николов“ и „Христо Фотев“, Разкопчаване на тялото  (2011), номинирана за наградата „Иван Николов“, удостоена с националните литературни награди „Христо Фотев“ и „Милош Зяпков“ през 2012 г.,  Смяна на огледалата (2015), удостоена с националната награда „Иван Николов“ за най-добра поетична книга за 2015 г. Нейни стихове са издавани в книги и печатани в много страни в чужбина. Съставител и преводач на Антология на съвременната литовска поезия, (2007), Антология на съвременната латвийска поезия (2008), както и на повече от тридесет книги с поезия и проза.

Носител на множество награди от литературни конкурси у нас и в чужбина и на национални и международни литературни награди за поезия и превод. През ноември 2014 г. френската ѝ книга Ciel à perdre / Небе за изгубване (изд. Галимар, 2014) е удостоена с най-престижната годишна награда за поезия във Франция „Гийом Аполинер 2014“.

Член на Българския П.Е.Н.-център, Съюз на преводачите в България и Сдружение на българските писатели. Живее и работи в София.

Прочетете още

238494_b

Майсторски превод

Излезе от печат сборникът „Поезия“ на Пол Елюар в превод на Силвия Вагенщайн. Сборникът обхваща …