Начало / България / „Бог и гадното копеле”: професионално написан дебютен роман

„Бог и гадното копеле”: професионално написан дебютен роман

203015_bДнес, 14 октомври, излиза дебютният роман на Георги Савов „Бог и гадното копеле” (изд. „Скайпринт“). Ето какво казва професор Михаил Неделчев за него:

Ще се сбъдне ли щастливото видение на едно идилично семейно отмаряне с любимата на някой от меките хълмове на нюйоркския Сентрал Парк? Или развръзката ще бъде наистина окончателно-трагична – по логиката на провала на „гадното копеле” Филип?

Герой или антигерой е централният персонаж на този остросъвременен и пределно актуален български роман на възпитанието?

Макар и написан в първо лице единствено число, макар и повествованието да следи внимателно и със съучастие съдбата на този персонаж, романът не го идеализира, но и не го осъжда пряко. Той не се отделя рязко от типовото поведение на редовия наш съвременник. Лекият лъх на метафизичност, внезапно получаваната и бързо загубваната  способност за пряка връзка с Бога, не вади романа от посоките на реалистичност и достоверност. Напротив! В „Бог и гадното копеле” всичко се случва тук и сега. Софийският градски пейзаж ни е даден с топографска точност, подробно, уличка по уличка. Въвлечени сме в една действителност, в едно ежедневие, което всеки от нас сякаш добре познава. Но и не съвсем. Защото точно тези редки като ярки видения намеси на Бога внасят в разказа една оптика, при която ние виждаме това банално ежедневие вече „очуднено”, „остранностено”.

А инак  у н и в е р с и т е т и т е  на Филип в този нов Bildungsroman естествено не се осъществяват в аудиториите и в мензата. Това са леката отначало далавера в посткомунистическата хаотична среда, изпитанията чрез любовта – чрез тази, голямата и истинната, но и чрез рутинната любов, проверките от принудите на един невдъхновяващ за големи дела труд. И презокеанската инициация за един възможен наистина нов живот. Но преди това е случилото се сякаш от само себе си престъпление…

Без да сме били дарени с привилегията да получаваме непосредствени послания от Бога за щастливото и желаното, ние сме усещали и в нашето собствено битие, че понякога само една крачка встрани, една грешна стъпка, компромисното ни поведение в критична ситуация, ни отдалечават от това мечтано щастие. И точно това знание ни прави и нас тук съпричастни. Този роман, който ще прочетете на един дъх, ни предпазва деликатно от плъзването по измамните коловози на едно такова в ъ з п и т а н и е.

 

 

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!