На фокус
Начало / България / Първи екот на „Камбаната“ в „Хеликон“

Първи екот на „Камбаната“ в „Хеликон“

14612597_10154665689188060_3961581936120784533_oОт столичната книжарница „Хеликон  България“ започна турнето на „Камбаната“ – новият роман на Недялко Славов. Очакват я още 5 града – Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе и Бургас.

В представянето на романа редакторът-издател Стойо Вартоломеев подчерта, че книжарницата на бул. „Цар Освободител“ носи късмет както на Славов, така и на ИК „Хермес“. В спокойната обстановка във фоайето на хотел „България“ авторът е получил своята номинация, преди да спечели наградата на „Хеликон“ за нова българска художествена проза през 2015 г. Славов бе отличен за романа „432 херца“.

„Романът „Камбаната“ е литературна плесница на целия ни преходен период“, каза Вартоломеев, като сравни новия роман на Недялко Славов с един от хитовете на издателството в последните години – „Калуня-каля“. Сред публиката за да уважат премиерата бяха знакови имена от писателските среди и медиите – Владимир Зарев, Бойко Ламбовски, Емил Андреев, Иван Голев, Георги Гълов, преводачът Анджела Родел, Владимир Люцканов и др.

Поетът Калин Донков пък бе подготвил емоционален анализ на новата книга и подчерта поетиката на стила. Той определи творбата като „белетристично гурме, което ще се услади и задоволи вкуса и на най-капризния читател. А той има право на такава „Камбана“ – ударът й е разтърсващ. Тя звънти от вътрешна освободеност, образите й са автентични и по своему неземни“. Подчертавайки риска който е поел Недялко Славов с тази книга спрямо днешната политкоректност, той завърши словото си с думите „Не е важно да си пръв, важното е да си единствен“.

Авторът получи приветствие от книжарите на „Хеликон“, посрещнато с аплодисменти и изпратено с комплимент от Стойо Вартоломеев, който благодари за интелигентния прочит на „Камбаната“. „Неслучайно „Хеликон“ и нейните книжари са най-добрите в страната“, каза издателят.

Развълнуван и лаконичен, самият Недялко Славов сподели, че сюжетът е възникнал от разрухата, която е видял в селото на своя баща и че подобни камбани са стотици в страната. „Колкото повече някои се опитват да ги свалят, толкова по-грохотно ще се чуват“, бе метафората на автора. Той завърши с индивидуализма и историческия оптимизъм на нашия народ, със съжаление към младите хора, за които новият храм е МОЛ-а. „Ако тази книга помогне малко за българското, аз ще съм щастлив“, каза авторът.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dbad7806e1bbb620ed0bfc29ba56d187

Писателят Дмитрий Глуховски: Политиците в Москва са самовлюбени, но прагматични

„Метро 2033“ отново е хит в руските книжарници Авторът сега е на неизвестно място, тъй …