На фокус
Начало / Свят / Майкъл Морпурго: Изпитите в училище създават „апартейд“

Майкъл Морпурго: Изпитите в училище създават „апартейд“

399px-Michael_Morpurgo_20090315_Salon_du_livre_1-300x253С годините Майкъл Морпурго се утвърди като един от най-популярните и четени автори на детска литература не само във Великобритания, но и в цял свят. За авторитета му определено допринесе и успеха на романа му „Боен кон“, който бе филмиран и получи дори номинации за „Оскар“.

Мнението на Морпурго се чува и по отношение на образователната система, която напоследък той яростно критикува. Според писателя постоянните изпити и тестове на децата в училище създават „апартейд“ и унищожават тяхното самоуважение и самочувствие, като насаждат срам и раздразнение. „Заради изпитите милиони от нашите деца се чувстват изолирани и отчуждени. За тях книгите са затворена врата“, коментира Морпурго. Той припомня и какво негативно влияние върху самия него е оказал провалът му на изпитите след 11-годишна възраст.

В лекция в Гуидал в Лондон Морпурго казва: „Създава се система, която е почти апартейд между успешните в изпитите деца и тези, които не се справят, между тези, които четат книги и се наслаждават на литературата, и онези, за които светът на думите, книгите, историите, идеите, е далечен. Последните си мислят, че не са достатъчно умни да се присъединят към този свят, че не принадлежат на него и това им остава за винаги.“

Според автора, който е носител на десетки награди за детска литература, за самия него любовта към книгите в възобновила майка му. Тя му помогнала да възстанови своето самочувствие след провала му на изпитите и му доказала, че това не го прави неспособен да учи. След като пропаднал на изпита две лели на писателя помагат финансово и той завършва елитно частно училище. „Аз, самият съм се провалял много пъти – и като учител, и като писател“, завършва Морпурго.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

49666932_2217606238457759_6571040035754213376_n

Гимназия в Чикаго превърна коридорите в библиотека

Гимназия в Чикаго превърна коридорите на сградата си в импровизирана библиотека. Гимназията „Мънделейн“ във Ветровития …