Начало / Любопитно / Да четеш легнал е най-сладко

Да четеш легнал е най-сладко

Едно от правилата, които винаги са ни внушавали, е именно за четенето в легнало положение. Според очни лекари и педиатри децата, които четат така, рискуват в по-зряла възраст да увредят повече зрението си, отколкото при изправените пози за четене.

Част от специалистите обаче са разколебани, защото преките доказателства, че се уврежда зрението при четене в лежащо състояние, често не издържат проверката на времето. Все пак с книга в ръка можем да проверим сами доколко са прави специалистите.

Woman reading book on sofa

Четене по гръб

Обикновено се казва, че човек трудно задържа книгата на постоянно разстояние от очите, защото неволно ту я приближава, ту я отдалечава от себе си. На свой ред очите са принудени непрестанно да фокусират текста и така мускулите им се уморяват много бързо.

Четене на една страна

Някои обичат да се подпрат на лакът и така да потънат в любимата си книга. Този метод обаче носи двойна опасност. От една страна се нарушава правилния стоеж на опорно-двигателния апарат, а от друга – притиска се и стомахът. Така че дори да се чувствате комфортно, по един или друг начин започвате да вредите на тялото си.

cute baby reading book on colorful background

Четене по корем

Сигурно на пръв поглед ви се струва блажено да си правите вятър с крака във въздуха и да прелиствате някоя много, ама наистина много интересна книга. Но тази поза носи опасност за дихателните пътища, защото нарушаваме нормалното им функциониране и започваме да си поемаме все по-трудно дъх. Дихателната мускулатура също се натоварва излишно.

Четене в седнало състояние

И тук може да има проблем, ако например развием навика да подпираме глава с ръка, докато четем. Това означава, че натоварваме изключително едното си око и изкривяваме наблюдателния ъгъл на другото.

Fletchers Bakery, Sheffield

Четене с изправен гръбнак

Безспорно специалистите одобряват най-вече тази поза, която е възможна за постигане, но често ни се струва недостатъчно уютна. От уроците по йога обаче знаем, че когато гръбнакът е изправен, енергията протича безпроблемно през цялото тяло. Това означава, че четяйки с изправен гръбнак, застанали правилно на стол, ние осмисляме най-добре прочетеното. Ненапразно тази поза е най-логичната за хора, които четат не за удоволствие, ами като част от подготовка за изпит или с научна цел.

woman-hammock-reading-book

Четене в хамак

Да, това е разновидност на легнала поза, при това особено фриволна, защото нарушава абсолютно всички правила за здравословно четене. Но пък привлича неудържимо, ако есенното слънчице прежуря, а книгата, която си разтворил, е лека и лежерна.

8a33a1b4fff9b67fe08d03371466890e

Четене в поза лотос

Тук се връщаме на позицията с изправен гръбнак. Ако преодолеете първоначалния дискомфорт, ще се уверите, че това е съвсем приятен начин да се радвате на книги от разнообразни жанрове. Защото четенето в поза лотос допринася за добро разположение на тялото и духа – следователно е подходящо и за сериозна, дори научна литература, но и за нещо, което да ви помогне да си починете и да отхвърлите напрежението от себе си.

book

Четене с подвити под тялото крака

Обикновено се практикува на мека мебел, следователно остава риска да притиснем някой от органите си повече от желаното. Но за отбелязване е, че тази поза е едновременно комфортна и щадяща като цяло тялото.

Още съвети за четене

4-in-1-bed-wedge-support-pillow-tv-reading-sleep-leg-back-neck-re-flux-cushion-09e854712b6981582d365ccd64d3db80

  1. Когато четете на диван, си пригответе възглавничка, върху която да поставите книгата, така ще ви е удобно и уютно.
  2. Обикновено четенето съчетаваме с нещо приятно за пиене. Чашата чай или какао трябва да е безопасно близо до вас. Избирайте позата за четене и съобразно това.
  3. Четенето на първо място носи удовлетворение, затова избирайте позата съобразно нуждите си. Все пак самият Чърчил четял само удобно разположен на диван, пък и в напреднала възраст използвал очила изключително рядко. Бъдете като него. Четете :)

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

357727098_727141285878906_3441911418794261736_n

Последната страница на книгата предизвиква депресия

За много читатели тя е неочаквано трудно преживяване Наближи ли краят на интересна книга, с …