На фокус
Начало / Свят / Измислиха начин да се чете без да се отваря книгата

Измислиха начин да се чете без да се отваря книгата

very old prayer-book

Учени от Техническия университет на Масачузетс (МИТ) и колегите им от Джорджия Тек измислиха начин книгите да се четат без да се отварят.

Те създадоха машина, която използва радиационен лъч, с който се прониква през страниците и се сканират буквите. Изобретението не е създадено за особено мързеливи читатели. Идеята е с машината да се четат някои много стари и ценни книги, които са твърде крехки, за да се докосват от хората.

Вече няколко библиотеки проявиха огромен интерес към изобретението. Сред тях е и музеят Метрополитън в Ню Йорк. „Там има много ценни книги, които трябва да бъдат запазени, обяви Бармак Хешмат от екипа на МИТ.

Механизмът използва терахерцови вълни на радиация и ултразвукови вълни, за да „пробие“ през страниците. Мастилото пък „попива“ терахерцовите вълни в различна степен и след обработка със софистициран алгоритъм тези изображения се „връщат“ на екрана. Засега откритието „чете само първите десетина страници от книгите, но учените работят върху усъвършенстването и по-голямата дълбочина на работата му.“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ил.1.страница от ръкописа

Разгадан ли е „Ръкописът на Войнич”?

Когато Умберто Еко като семиотик посещава Библиотеката за редки книги и ръкописи „Бейнеке” в университета …