Начало / Автори / Марк Твен: „Животът е комбинация от добри приятели, хубави книги и спяща съвест“

Марк Твен: „Животът е комбинация от добри приятели, хубави книги и спяща съвест“

Големият майстор е роден в последния ноемврийски ден през 1835-а

image

Даа, това са вече 184 лета от появата му на бял свят… В същото време шегите на Марк Твен разсмиват и днес, което е показателно за това какъв талант е носел. Нарича например песимизма „онова качество, което хората със слаби нерви назовават мъдрост“.

Един друг голям американски писател – Уилям Фокнър, казва, че „Марк Твен е първият, а всички следващи в Америка са просто негови наследници„. Може да има нещо вярно.

Марк Твен майсторски сменя стиловете, в които пише. Той е ту романтик, ту реалист, но най-много май хуморист. Истината е, че остава докрай твърдо стъпил на позициите на хуманист и демократ.

Прекасни са книгите му – има толкова много свобода и живот например в историите за Том Сойер и Хъкълбери Фин. „Принцът и просякът“ пък е прекрасна, макар и малко тъжна приказка.

mark

Още едно мнение на голям писател за творчеството на Марк Твен. Самият Хемингуей казва, че „цялата съвременна американска литература произлиза на практика от една книга и тя е „Приключенията на Хъкълбери Фин“.

Интересно, самият си псевдоним писателят измислил с помощта на речник по навигация. Един от първите му приятели бил все по-популярният и в наше време Никола Тесла. Самият Марк Твен също пробвал силите си като изобретател, най-впечатляващото, което направил, била машинка, която връзва онзи така непосилен за мнозина възел на вратовръзките.

Пак на Марк Твен принадлежи и една от най-крилатите фрази по отношение на литературата изобщо: „Класика е онова, което всеки смята за наложително да прочете, но никой не го чете.

Това е светът на Марк Твен. Както се казва, помогнал е и ние да заобичаме книгите. Пък и да погледнем на света с усмивка.

Портрет на писателя от Краси Проданов

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …