Начало / Любопитно / Две случки с влак във Франция

Две случки с влак във Франция

original-mark-twenПътешествайки из Франция, Марк Твен се качил на влак за Дижон. Тъй като градът не бил последна спирка, писателят помолил да го събудят навреме. Той казал на кондуктора:
– Аз спя много дълбоко. Възможно е, докато ме будите, да започна да викам. Затова не ми обръщайте внимание и непременно ме накарайте да сляза в Дижон.
Когато на сутринта Марк Твен се събудил, вече било светло и влакът наближавал Париж. Писателят разбрал, че е пропуснал Дижон и много се разсърдил. Той изтичал при кондуктора и започнал да му се кара.
– Никога не съм бил толкова сърдит, колкото сега! – крещял той.
– О-о, това е нищо. Ако знаете колко сърдит беше американецът, когото през нощта свалих в Дижон – отвърнал кондукторът.

20140707111646-doil1Веднъж Артър Конан Дойл, който бил лекар по образование, пристигнал в Париж. На гарата шофьор на такси се приближил с решителен вид към него, мълчаливо взел куфара му, пъхнал го в багажника и, чак като седнал за волана, се поинтересувал:
– Къде да ви закарам, господин Конан Дойл?
– Вие ме познавате? – приятно се удивил писателят.
– За пръв път ви виждам – признал шофьорът.
– Как тогава разбрахте кой съм?
–  Като използвах описания от вас дедуктивен метод – гордо произнесъл таксиджията. – Първо, прочетох във вестника, че от две седмици Артър Конан Дойл почива на нашата Ривиера. Второ, забелязах, че влакът, от който слязохте, е марсилски. После видях, че имате хубав тен, който е поне десетдневен. От мастиленото петно на средния ви пръст заключих, че сте писател. Държите се като лекар, а кройката на дрехите ви е лондонска. Така, като събрах всичко накуп, си казах: това е той, Конан Дойл, прославеният създател на Шерлок Холмс.
– Та вие самият сте почти Шерлок Холмс! – възкликнал изуменият писател, – след като успяхте да направите извода си от толкова незначителни детайли.
– Да, така е – посмутил се шофьорът. – Има обаче и още един дребен детайл.
– Какъв?!
– Етикетът на куфара ви. На него с едри букви са написани името и фамилията ви.

Прочетете още

228732_b

Чист бонус

Може ли един литературен герой, на чиито способности се възхищаваме, да притежава нула знания по …