Начало / Любопитно / Две случки с влак във Франция

Две случки с влак във Франция

original-mark-twenПътешествайки из Франция, Марк Твен се качил на влак за Дижон. Тъй като градът не бил последна спирка, писателят помолил да го събудят навреме. Той казал на кондуктора:
– Аз спя много дълбоко. Възможно е, докато ме будите, да започна да викам. Затова не ми обръщайте внимание и непременно ме накарайте да сляза в Дижон.
Когато на сутринта Марк Твен се събудил, вече било светло и влакът наближавал Париж. Писателят разбрал, че е пропуснал Дижон и много се разсърдил. Той изтичал при кондуктора и започнал да му се кара.
– Никога не съм бил толкова сърдит, колкото сега! – крещял той.
– О-о, това е нищо. Ако знаете колко сърдит беше американецът, когото през нощта свалих в Дижон – отвърнал кондукторът.

20140707111646-doil1Веднъж Артър Конан Дойл, който бил лекар по образование, пристигнал в Париж. На гарата шофьор на такси се приближил с решителен вид към него, мълчаливо взел куфара му, пъхнал го в багажника и, чак като седнал за волана, се поинтересувал:
– Къде да ви закарам, господин Конан Дойл?
– Вие ме познавате? – приятно се удивил писателят.
– За пръв път ви виждам – признал шофьорът.
– Как тогава разбрахте кой съм?
–  Като използвах описания от вас дедуктивен метод – гордо произнесъл таксиджията. – Първо, прочетох във вестника, че от две седмици Артър Конан Дойл почива на нашата Ривиера. Второ, забелязах, че влакът, от който слязохте, е марсилски. После видях, че имате хубав тен, който е поне десетдневен. От мастиленото петно на средния ви пръст заключих, че сте писател. Държите се като лекар, а кройката на дрехите ви е лондонска. Така, като събрах всичко накуп, си казах: това е той, Конан Дойл, прославеният създател на Шерлок Холмс.
– Та вие самият сте почти Шерлок Холмс! – възкликнал изуменият писател, – след като успяхте да направите извода си от толкова незначителни детайли.
– Да, така е – посмутил се шофьорът. – Има обаче и още един дребен детайл.
– Какъв?!
– Етикетът на куфара ви. На него с едри букви са написани името и фамилията ви.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка

Шерлок Холмс за деца

Людмила Еленкова Книгата, с която Сър Артър Конан Дойл става известен – „Етюд в червено“, …