Начало / Свят / Владимир Набоков: Порнографията е нагласа и намерение

Владимир Набоков: Порнографията е нагласа и намерение

„Порнографията не означава образ, изваден от контекста. Порнографията е нагласа и намерение. Трагичното и поквареното взаимно се изключват” – по този начин Владимир Набоков, авторът на „Лолита”, дефинира порнографията в писмо до своя приятел Морис Бишъп от 1965 г., публикувано от flavorwire.com. Писателят определя жанрово своята знаменита творба като трагична.

Както е известно, творбата на Набоков временно е забранена във Франция и Великобритания, като обвинението е именно „порнография”. През 1964 г. във Върховният съд на САЩ съдия Потър Стюарт казва, че не знае как точно да определи порнографията, но я разпознава, когато я види. Ако е прочел писмото на Набоков следващата година, може би му е станало по-ясно, припомнят редакторите от flavorwire.com.

Владимир Набоков е писател и поет, роден през 1899 г. в Русия. Той остава в историята с книгата си „Лолита”, публикувана 1955 г., която предизвиква огромен отзвук и много спорове. Любопитно е, че авторът е бил колекционер на пеперуди и любител на шаха. Двадесет години от живота си прекарва в САЩ и пише голяма част от книгите си на английски. Умира през 1977 г.

Книги от Владимир Набоков тук

Свързани заглавия
Капоти пишел легнал, Набоков – върху картончета
Най-добрите 100 литературни творби за всички времена
Знаменитите писатели се обиждали на „некадърник“ и „пубертет“
20-те корици на всички времена

Известните бестселъри първоначално са били отхвърляни от издателите

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …